Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

15. 06. 2023. 10:41 9

Fabrika vakcina plaćena papreno - sada je pusta

Fabrika za proizvodnju vakcina "Sinofarm" u Beogradu, završena je još prošlog leta, a sa radom još nije počela, niti je njen rad u planu, objavila je nova.rs. Fabrika za proizvodnju vakcina koju je Srbija počela da gradi u saradnji sa Kinezima, proglašena je za "veliki uspeh naše države". Paraf na sporazum i ugovor o izgrdanji stavljen je još 2021. godine. Prva faza proizvodnje, prema najavama zvaničnika, trebalo je da počne do aprila 2022, ali se to nije desilo.

Ono što se danas na licu mesta može videti je da je zgrada izgrađena, da je pusta, a da okolo raste korov. Fabriku više niko ni od nadležnih ne pominje, iako je javnosti tokom pandemije kovda predstavljena kao jedna od najvećih investicija u zemlji.

Nova ekonomija je ranije objavila da je Srbija u izgradnju fabrike uložila najmanje 47 miliona evra, a izgradnjom je rukovodilo Ministarstvo odbrane, dok je za opremanje lokacije nadležan grad Beograd. Kamen temeljac je svečano položen 9. septembra 2021. godine u Zemunu, a krajem te godine direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić je najavila da će prva faza proizvodnje početi u martu i aprilu 2022. godine.
Inicijalni ugovor je menjan nekoliko puta, a sa tim su se uvećavali i troškovi. Tako se stiglo do 47,6 miliona evra. U međuvremenu, direkcija za građevinsko zemljište grada Beograda je avgusta 2021. godine ugovorila opremanje lokacije po ceni od 14,2 miliona evra, a maja ove godine je cena uvećana na 17 miliona evra.

Radi proizvodnje Sinofarm vakcina Vlada Srbije i kompanija "Hayat Biotech" su decembra 2021. godine osnovali firmu "Life Biotech", tako da je Srbija vlasnik 33 odsto udela, pa je većinski vlasnik "Hajat Biotech“ sa 67 odsto udela. Kompanija "Hayat Biotech" je u suvlasništvu kineskog "Sinofarma" i arapske kompanije "Group 42", navodi Nova ekonomija.Predsednik Srbije Alekandar Vučić u martu 2021. godine najavio je da je Srbija dogovorila da zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kinom, proizvodi vakcine protiv korona virusa, kineske kompanije Sinofarm.

- Proizvodićemo Sinofarmove vakcine, prvo će ih pakovati, a onda krenuti i u proizvodnju kompletne tečnosti u Srbiji - rekao je predsednik tada, podsećajući da je napravljen hodogram sa nadležnim ruskim ministrom o proizvodnju ruske vakcine u okviru Torlaka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati