Društvo i ekonomija

D. Ljutić

12. 06. 2023. 06:00 18

Kako je vlast privatizovala BIA?

Koliko je služba napredovala sa poslednjim direktorima? Operativni primeri: Tog 19. septembra 2021. Bratislav Gašić oženio je sina. Dan kasnije, 20. septembra 2021. blokirani su granični prelazi Jarinje i Brnjak, a zbog odluke kosovske vlade o registarskim tablicama na vozilima koja iz Srbije ulaze na Kosovo. Gašić je tog dana verovatno primao čestitke sa mladine strane. O Vulinu govore "Ribnikar" i Mladenovac.

O gotovo svim zahtevima sa protesta “Srbija protiv nasilja” izjašnjavao se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ne i o smeni Aleksandra Vulina sa funkcije direktora BIA. O Vulinu ćuti. Vulin je lojalan Vučiću lično i u tom smislu mu je potreban. Sa druge strane, njegova smena bi na neki način značila da je Vlada prihvatila odgovornost za ono što se dogodilo u "Ribnikaru" i Mladenovcu, a za Vladu je dosta važno da ne pokaže da prihvata odgovornost za ta dva tragična događaja.

Kontrolu nad obaveštajnim službama Vučić ostvaruje tako što na čelo tih službi postavlja ljude koji su mu lično odani. Tako je bilo i u slučaju Bratislava Gašića. Kao i Vulin, Gašić mu je izuzetno lojalan. Vučić u svojoj stranci ima dosta jurišnika, koji bi se verovatno rado kandidovali za to mesto ukoliko i on odluči da ipak zameni Vulina. Kad se imenuje novi direktor BIA, uvek se u javnosi iznosi činjenica: direktora treba da krase kvaliteti koje BIA očekuje od kandidata, među njima integritet, visoke intelektualne sposobnosti, širina i nivo obrazovanja, visok nivo samokontrole, taktičnosti i odmerenosti, sposobnost za donošenje promišljenih odluka. Kako poverovati da je sve to imao čovek koga zovu Bata Santos ili sad Vulin.

Kada je Rade Marković doveden na čelo Službe državne bezbednosti (iz sektora Javne bezbednosti), počeli su da jačaju klanovi, da se događaju ubistva po Srbiji, takođe i ubistva novinara. Ono što se dešavalo u toj službi pre svega je posledica privatizacije te institucije. Ne zaboravite da u presudi za ubistvo Zorana Đinđića piše da ga je ubio major državne bezbednosti. Koliko je služba kao BIA napredovala sa poslednjim direktorima?

Evo, 19. septembra 2021. Tog 19. septembra 2021. Bratislav Gašić oženio je sina. Upućeni navode da su Kruševac i okolina bili blokirani. Vrapci su smeli da lete samo do sedam ujutru. Na svadbi je goste opsluživalo 50 konobara. Pre svadbe, patrijarh je krstio Gašićevog unuka. Dan kasnije, 20. septembra 2021. blokirani su granični prelazi Jarinje i Brnjak, a zbog odluke kosovske vlade o registarskim tablicama na vozilima koja iz Srbije ulaze na Kosovo. Gašić je tog dana verovatno primao čestitke sa mladine strane.

O Vulinu, zbog poslednjih događaja, ne treba ni trošiti reči. Postoji snažna veza između Bezbednosno-informativne agencije i tužioca za organizovani kriminal i to je mnogo opasnije od uloge koju imaju tabloidi. Oni koji dobijaju lekarske izveštaje, rodoslove, krštenice, sve podatke koji mogu da rasture vašu privatnost. Oni služe kao artiljerijska priprema da bi neko bio uhapšen. Onda će tužilac zatražiti, a nažalost i sud će to prihvatiti, da nekome bude određen pritvor zato što je, navodno, javnost uznemirena. 

BIA je bez adekvatne unutrašnje i parlamentarne kontrole. Ovlašćenja koja joj daje zakon su krajnje diskutabilna i anahrona. Sve je nekako nejasno i to otvora mogućnost da se BIA bavi i nečim što u zakonu ne piše.

Više je nego očigledno da to i radi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Hvatanje bidermajera

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati