Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

03. 06. 2023. 21:49 2

Gardijan: Protesti "Srbija protiv nasilja" najveći još od Miloševićevog pada

Desetine hiljada okupilo se u subotu na petom antivladinom protestu poslednjih nedelja u glavnom gradu Srbije, Beogradu, nakon dve uzastopne pucnjave u kojima je ubijeno 18 ljudi, od kojih su polovina deca, piše Gardijan.

Protesti "Srbija protiv nasilja" prerasli su u neke od najvećih mitinga otkako su masovne demonstracije izazvale pad moćnika Slobodana Miloševića pre više od dve decenije.

Protesti su usledili nakon masovne pucnjave početkom maja u kojoj je poginulo 18 ljudi, a nekoliko je ranjeno. Devetoro poginulih su učenici jedne beogradske osnovne škole koje je ubio 13-godišnji učenik. Dan kasnije, 21-godišnji mladić ubio je osmoro osoba nedaleko od Beograda, što je izazvalo duboko nezadovoljstvo i proteste.Demonstracije su prerasle u uzavreli gnev na vladajuću stranku zbog, kako demonstranti kažu, kulture nasilja koju podstiču vlada i mediji koje kontrolišu.

Ovonedeljni protest, koji je organizovalo nekoliko proevropskih opozicionih partija, prvobitno je bio planiran za petak, ali je pomeren iz predostrožnosti nakon što su grupe krajnje desnice najavile da će se pojaviti.

Demonstranti takođe traže od vlade da ukine dozvole za emitovanje televizijskih kanala koji promovišu nasilan sadržaj i zabranu provladinih novina koje podstiču tenzije ciljajući na političke neistomišljenike.Pozivaju i da ministar unutrašnjih poslova i šef obaveštajne službe podnesu ostavke.

Mitinzi su u početku bili tihi, ali su se transformisali u potpuni antivladin protest nakon što su njihovi zahtevi naišli na žestoka pobijanja predsednika i njegovih saveznika, koji su se rugali skupovima i vređali učesnike.Kritičari su godinama optuživali predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se sve više oslanja na autokratske mere kako bi opoziciju držao u rasulu, a medije i državne institucije pod njegovim palcem.

Vučić je proteste odbacio kao "politički" štos i plasirao teorije zavere o stranim silama koje su navodno organizovale skupove.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati