Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

31. 05. 2023. 07:36 5

Prevremeno penzionisani mogu do veće penzije

Svi oni koji ne ispune oba uslova za odlazak u penziju, starosni i godine staža, imaće manju penziju. U nekim slučajevima je to i do 20 odsto niže od iznosa koji bi mesečno dobijali da su ispunili oba uslova. To međutim ne mora biti konačno stanje, jer Zakon daje mogućnost da se penzija naknadno poveća.

Muškarci u Srbiji odlaze u penziju sa 65 godina života i minimum 15 godina radnog staža. Za žene je ova granica još uvek niža – 63 godine i šest meseci života, ali takođe minimum 15 godina staža. Ako se jedan od ova dva uslova ne ispuni, penzija će biti niža.

U slučaju prevremenog penzionisanja, kada nije ispunjen uslov koji se odnosi na godine života, penzija može da bude niža i za 20 odsto. Ako bi se neko, na primer, penzionisao sa 62, umesto 65 godina, njegova mesečna primanja bi, umesto 50.000 dinara, iznosila oko 44.000.Zakon o PIO, naime, kaže da se za svaki mesec do 65, odnosno 63,5 godina života, iznos penzije umanjuje za 0,34 odsto, a u zbiru najviše 20,4 procenta. Dakle, odlazak u prevremenu penziju sa sobom nosi ove posledice, a ovih penzionera je u Srbiji 2022. godine bilo 63.868. Ovaj broj se iz godine u godinu povećava.

Može li ovaj iznos da se poveća?

Jedini način da se penzija poveća, jeste da penzioner ponovo počne da radi, a to može da radi do ispunjenja “regularnih” uslova za penzionisanje – 65, odnosno 63,5 godina života. Ako se penzioner odluči na ovaj korak, on treba da radi minimum godinu dana uz, naravno, redovno plaćanje poreza i doprinosa, da bi mogao da uveća svoju penziju. Kada ponovo odluči da se penzioniše, ima pravo na novi obračun penzije.
Prevremeni penzioner može da bude angažovan preko Ugovora o radu, o delu, o privremenim i povremenim poslovima i Ugovorom o dopunskom radu. Za vreme koje penzioner provede na novom radnom mestu, on ne gubi pravo na penziju. Dakle, dok radi, on istovremeno prima i platu i penziju. Trenutno postoji nekoliko stotina oglasa u kojima poslodavci traže penzionere, uglavnom za poslove vozača i operatera u call centrima.

Takođe, doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje se uplaćuju na isti način i u istom iznosu kao i da nije penzioner, ali u trenutku podnošenja zahteva za ponovno obračunavanje penzije, on mora da bude van osiguranja, odnosno nezaposlen.Šta ako nova penzija bude manja?

Kada potom dođe vreme na ponovno određivanje penzije, u obzir će se uzeti ukupan radni staž, dakle i onaj na osnovu kojeg je utvrđeno pravo na prevremenu penziju, kao i staž, ali i zarada nakon penzionisanja. Dakle, novi iznos penzije se utvrđuje kao da osiguranik odlazi u penziju po prvi put. Međutim, postoji mogućnost da će nova penzija biti manja, čak i pored dužeg radnog staža, s obzirom na to da u obračun ulazi i nova plata. Ako do ove situacije dođe, pred penzionere se stavlja mogućnost izbora. Oni, zapravo, ne moraju da odaberu novi iznos penzije, ukoliko je on manji od prvobitno određenog, već jednostavno mogu da zadrže prvi iznos mesečnih primanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati