Društvo i ekonomija

Dr Slavica Plavšić

01. 06. 2023. 06:51 20

Čemu sada služi kovid bolnica Batajnica?

Svetska zdravstvena organizacija je još 4. maja ukinula globalnu vanrednu zdravstvenu situaciju od kovid epidemije, a u Srbiji se na dnevnom nivou registruje uglavnom oko dvesta pozitivnih pacijenata. Na sreću, već duže vreme, jako mali broj pacijenata ima potrebe za bolničkim lečenjem. Uprkos tome, još dve, od ukupno tri specijalne kovid bolnice i dalje rade, a bolnica u Kruševcu je zatvorena u aprilu ove godine, ali još nije dobila prenamenu.

Radna grupa i njeni članovi, (umesto prethodno raspuštenog Kriznog štaba) su još u februaru ove godine doneli uredbu kojom se nalaže da sve bolnice u zemlji moraju imati određen broj ležaja i soba za izolaciju za kovid pozitivne ležeće pacijente. Većina klinika uglavnom poštuje ovu uredbu, ali Urgentni centar Republike Srbije i dalje šalje pacijente koji se tamo javljaju zbog najrazličitijih zdravstvenih problema, a ukoliko se, kao uzgredan nalaz, ispostavi da su kovid pozitivni, odmah se šalju u Batajnicu.

Uopšte se ne vodi računa o tome koja bolest je dominatna i najviše ugrožava pacijenta i da li taj pacijent u Batajnici može da dobije odgovarajuće lečenje i negu. Dešava se čak da se pošalju i pacijenti sa politraumama, a te povrede svakako ne mogu biti adekvatno zbrinute u ovoj bolnici.

U Batajnici je prošle sedmice bilo hospitalizovano desetak pacijenata, ovih dana ih ima oko 15. Bez obzira na to ova bolnica funkcioniše kao da radi punim kapacitetom, a ne praktično sa desetak odsto svojih bolničkih kapaciteta, a raspolaže sa 930 kreveta.
To znači da svakog trenutka u bolnici ima više lekara nego pacijenata. Cela logistika i dalje funkcioniše kao da je bolnica puna, rafovi su puni lekova i medicinske opreme, agencije za održavanje uredno dolaze i čiste bolnicu, a ketering donosi sve obroke.

Inače tamo su stalno zaposleni uglavnom lekari opšte prakse i nekoliko lekara specijalista. Zaposleni u Batajnici primaju platu kao da rade puno radno vreme, primaju još i kovid dodatak, a organizuju se tako da ne rade ni tih 40 sati nedeljno, što im je prećutno dopušteno od direktorke. U ovoj bolnici radi skener i radiološki tehničari koji pacijentima obavljaju potrebna snimanja, redovno se dopremaju lekovi i oprema, a po potrebi radi i grudna hirurgija.

Sa druge strane, srećom malobrojni ležeći pacijenti, često ne mogu da dobiju adekvatno lečenje svojih osnovnih bolesti jer su im potrebi drugi specijalisti kojih ovde nema ili dolaze samo povremeno u konsultacije ili kada su na rasporedu za dežurstvo. Najčešće nedostaju: neurolozi, gastroenterolozi, hirurzi, ortopedi...
U kovid bolnici Batajnica, je u toku prepodneva prisutan jedan lekar specijalista anesteziolog, a u ostale tri smene rade specijalizanti anesteziologije i koji se menjaju na sedam dana. S obzirom da su tek na početku specijalizacije, često su u situaciji da komplikovane anesteziološke procedure obavljaju sami i bez nadzora mentora, iako za to nisu dovoljno obučeni i spremni.

Doktorka Tatjana Adžić Vukičević, pulmolog i direktorka ove ustanove od otvaranja 4. decembra 2020. godine, navodi za portal Nova.rs, da im je još pre tri nedelje, kada je zasedala Radna grupa, rečeno da će ostati da rade dve kovid bolnice Batajnica i Novi Sad i da će i one ubrzo dobiti prenamenu. "Međutim od tada nam se niko ne obraća, a mi smo u potpunoj agoniji. Bolnicu možemo da ispraznimo u roku od nekoliko dana i da se vratimo na svoja stara radna mesta, gde smo bili pre 2020. godine".U ovom slučaju se postavljaju mnoga pitanja na koja za sada nema odgovora:

- zašto i kome odgovara da bolnica u Batajnici radi "punim kapacitetom" za 10-15 pacijenta koji se mogu prebaciti u druge odgovarajuće ustanove;

- zašto se bolnica i dalje snabdeva lekovima i opremom koja sadašnjim pacijentima nije potrebna;

- zašto se ovako nenamenski i nepotrebno troše ogromni materijalni i ljudski resursi?
Koliko vremena je vlastima potrebno da smisle šta će uraditi sa kovid bolnicama koje su sada nepotrebne za tu svrhu, ali su neophodne za palijativnu negu ili neke druge potrebe. Neverovatno je to stalno održavanje nekakvog privida normalnosti u svim sferama života i "rešavanje" problema tako što se ignorišu.

Ili se možda radi o nekim "višim ciljevima" u koje su upućeni samo malobrojni i "probrani".

Dr Slavica Plavšić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati