Društvo i ekonomija

S. M.

30. 05. 2023. 06:49 1

Orlić i Ružić ignorisali zahteve Društva za srpski jezik

Društvo za srpski jezik i književnost u saradnji sa mnogim udruženjima i organizacijama podnelo je inicijativu predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću i ministru prosvete u ostavci Branku Ružiću da se zaustavi dalje urušavanje obrazovnog sistema, sa jasnim i konkretnim zahtevima. Te zahteve potpisalo je 104.944 građana Srbije i oni su zajedno sa inicijativom predati 15. maja. Odgovor nije stigao.

- Obaveštavamo vas da smo u skladu sa ranijom najavom tekst Inicijative, uz 104944 odštampana potpisa i u ime Društva za srpski jezik i književnsot Srbije, Saveza učitelјa Republike Srbije, Slavističkog društva, Srpskog geografskog društva, Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta, Društva istoričara raškog okruga, Aktiva pedagoških savetnika Srbije, Udruženja nastavnika muzičke kulture, Društva školskih bibliotekara, Nacionalne asocijacije roditelјa i nastavnika Srbije, Momo – interdisciplinarnog centra, Fondacije "Obrazovanje za Srbiju", Fondacije "Evro za znanje", Kreativnog mentorstva, Beogradske otvorene škole i Nove iskre, uz propratna pisma, adresirana na predesednika Narodne skupštine Republike Srbije, Vladimira Orlića, i ministra prosvete Republike Srbije, Branka Ružića, predali u pisarnici nadležnih ustanova 15. maja 2023. godine.U pismima je traženo da predsednik Narodne skupštine upozna narodne poslanike sa sadržajem Inicijative i zakaže sednicu Skupštine na kojoj bi se ona razmatrala, i da resorni ministar obavesti predsednicu i članove Vlade o sadržaju Inicijative, uz molbu da je na narednoj sednici Vlade uzmu u razmatranje. U pismima smo naveli da u roku od sedam dana očekujemo odgovore od gospodina Orlića i gospodina Ružića – da li su postupili u skladu sa našom molbom, da li su predsednica i članovi Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije upoznati sa našim zahtevom i šta će konkretno preduzeti u vezi sa njima. Budući da se u predviđenom roku ni gospodin Orlić ni gospodin Ružić nisu udostojili da odgovore na naša pisma, takav gest tumačimo kao izraz njihovog uverenja da stavovima svih koji su podržali Inicijativu, među kojima je više hilјada naših kolega koji najneposrednije učestvuju u vaspitno-obrazovnom procesu, ne treba pridavati značaj - što smatramo nedopustivim.

Iz toga proizilazi i naš zaklјučak da gospodin Orlić i gospodin Ružić nadalјe preuzimaju svu odgovornost za (ne)činjenje u vezi sa ovim pitanjem od nacionalnog interesa, dok ćemo mi istrajati na našim zahtevima pokrećući različite protestne i druge aktivnosti u borbi za unapređenje urušenog vaspitno-obrazovnog sistema - navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Društva za srpski jezik i književnost.U pomenutoj peticiji, koju je bilo moguće potpisati od 5. do 10. maja ove godine se navodi da je Srbiju zadesila velika tragedija 3. maja i da je između ostalog, obrazovni sistem urušen.

- Zabraniti sve rijaliti i druge programe u medijima koji propagiraju nasilјe i nemoral, čime vređaju dostojanstvo čoveka i štetno utiču na formiranje ličnosti. Zabraniti sredstvima javnog informisanja da u bilo kojoj formi prenose eksplicitne predstave nasilјa i uvredlјive sadržaje. Sankcionisati sve koji na društvenim mrežama i u drugim medijima koriste govor mržnje, podstiču i odobravaju nasilјe u školama. Pojačati psihološko-pedagošku podršku učenicima. Smanjiti opterećenje nastavnika administrativnim procedurama kako bi bili usredsređeniji na vaspitno-obrazovni rad. Preispitati sve zakonske akte koji otežavaju pravovremeno i funkcionalno izricanje vaspitno-disciplinskih mera učenicima. Podići status i ugled prosvetnog radnika kao temelјa prosvećenog i demokratskog društva - su zahtevi iz te peticije, koju je potpisalo 104.944 građana Srbije, a na koju je gluva aktuelna vlast.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati