Društvo i ekonomija

D. Ljutić

29. 05. 2023. 20:55 10

Patriotizam naše vlasti na KiM kao savršen prikaz neznanja i bezobrazluka

Problem je i što ni ministar odbrane a ni Vrhovni, ne znaju šta je to vojna sila, niti kako se koristi. Kosovo je emotivno i operativno nerešiv problem. Vrhovni komandant naravno nema ideju kako da povede vojsku, ako odluči da je povede. To je utopija, ambiciozni put u potpuno ništavilo.

Na severu Kosova su u ponedeljak izbili incidenti, a šok bombe i suzavci bačeni su u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, više od 50 ljudi je povređeno, jedan muškarac je u teškom stanju. Sve je počelo oko 11 sati, kada su se oglasile sirene za uzbunu, a pored zgrada lokalnih opština su se pojavili građani. Intervenisala je policija, kako bi omogućila novoizabranim gradonačelnicima da uđu u te zgrade. Predsednik Srbije i vrhovni komandant naših oružanih snaga Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom,

Ako već nije rešen, Kosovo je emotivno i operativno nerešiv problem. Vrhovni komandant naravno nema ideju kako da povede vojsku, ako odluči da je povede. Nikada to nije radio, niti poznaje generala dovoljno suludog da ga razume. A, nameću se ključna pitanja: Gde da je vodi, u kakvom borbenom poretku, u koliko ešelona. Šta bi radile trupe ako pređu Jarinje, Brnjak, Merdare, Mutivode. Da li bi to bio krajnji cilj ili početak golgote. Šta bi gađala avijacija? Kojim bi pravcima išli tenkovi? To je utopija, ambiciozni put u potpuno ništavilo.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da će se u ponedeljak do 14 časova završiti potpuno raspoređivanje formacija jedinica, u skladu sa naredbom predsednika Srbije od petka i da vojska ostaje u stepenu borbene gotovosti. Na pitanje šta VS može da uradi, odgovorio je da ona nije zadužena za dijalog i da ona štiti teritoriju i vazdušni prostor naše države.Međutim, problem je što ni on a ni Vrhovni, ne znaju šta je to vojna sila, niti kako se koristi. Vrhovni lansira ćorke, da zaseni svoje slepe birače, ako i to još uvek može. Jer, dok je on držao govoranciju onog kišnog petka u Beogradu, Kurti je na Kosovu pripremao haos. Siptomatično je, da Vučić tada nije pohvalno izjavljivao, da BIA ima operativna saznanja šta se sprema na Kosovu. Ili...  Priznaje da ni za šta nema rešenja tamo gde je rešenje neizbežno.

Režim u Srbiji se po ko zna koji put postavlja kao vlasnik pojma rodoljublja i uči nas kako voleti zemlju. To je taj patriotizam kao savršen prikaz neznanja i bezobrazluka. Dokazivanje odanosti nečemu što oni smatraju otadžbinom. Vrhovni komandant govori sebi u bradu, pravi melodramske pauze, posle kojih ne dolazi ništa osim praznih rečenica, prenemaganja i samosažaljenja. To nikako neće pomoći Srbima na Kosovu. Uostalom, zna li ministar odbrane šta znači i koje su posledice pretnje silom.

Sile nema i ne može se upotrebiti ono čega nema.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati