Društvo i ekonomija

D. Ljutić

27. 05. 2023. 11:14 39

Ljubav se ne kupuje, poštovanje se zaslužuje, a ne prinuđuje

Ljubav se ne kupuje. Poštovanje treba da zaslužite a ne da ga prinudom prisvojite. Imate onaj tužni pančevački skup sa sve onom zbunjenom i uplašenom decom u narodnoj nošnji. To je Felinijeva scena pada jednog vladara zbog izneverene ljubavi. Posustali su sinoć u Beogradu i najbliži podanici, baldisali su od udvaranja, ponestaje im savitljivosti.

Aleksandar Vučić često izjavljuje da Srbiju voli najviše na svetu i da taj odnos može da poredi samo sa ljubavi kakvu oseća prema svojoj deci. Međutim, ljubav prema predsedniku naglo opada. I on sam, predsednik lično, ne oseća se dovoljno voljenim. Predsednik ne ubire dovoljno ljubavi od naroda, a toliko čezne za njom.

Ohladile se fanatične mase prema njemu, nema vrelih urlika koji uznose naciju: "Vodi nas, o veliki Aleksandre Srbine, ko zna gde!“. Narod sve manje nudi svoje poslednje ostatke bezrezervne predanosti, kako bi podigao gospodara iz depresivne letargije i vratio ga u besnu euforiju svojstvenu voljenom vođi.

Voleli su ga onoliko koliko je on mrzeo njih. Ritual je zapravo zastrašujući, jer je taj čovek opsednut idejom o svojoj nezamenljivosti, i o vremenu koje će ga beskonačno držati.

- Moje je da uradim ono što mislim da je najbolje za Srbiju, a ne da mislim o tome kako ću narodu da se dodvoravam - tako je Aleksandar Vučić govorio 17. marta 2018. godine.

I još je obećao:

- Ja ću da guram po svaku cenu, a na narodu je da prihvati ili ne.

Naglasivši na kraju:

- To ću svakako uraditi i naravno preuzeti odgovornost na sebe. 

Pionira već odavno nema, ali mogla bi da se pronađu bar dva balavca da voljenom predaju buket cveća. Ne može se živeti bez osećanja da si voljen.

Svojevremeno, nakon prvih zvaničnih najava isplate državne pomoći mladima, u delu javnosti se pokrenula debata o tome da li predsednik Srbije na taj način želi da utiče na glasove mladih. Delio je posle penzionerima vitamine, šećer, pastu za zube. Oni su kačili njegove slike gde god se može, govorili o njemu sa uvežbanim divljenjem. Nije tada objasnio zašto su dede i babe određeni da budu spasioci države.

Kao predsednik SNS-a, Vučić se oseća nesigurnim i uzdrmanim unutar sopstvene političke partije, čijim se nespornim vlasnikom smatra. Pukotine nastaju u vučjim borbama za plen. Otimača je sve više a plena sve manje, pa je već uočljiva podela na gazdine miljenike i one koji su definitivno udaljeni od glavne sofre.

Jedan veliki srpski cinik je svojevremeno rekao:

- Neću da poljubim svinju u dupe makar nikad ne jeo čvaraka. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 39

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati