Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

22. 05. 2023. 19:41 9

"SAD razočarane i zabrinute zbog kontramitinga"

Nekadašnji šef Misije Srbije u Vašingtonu Nebojša Vujović izjavio je da su SAD povodom najave kontramitinga vladajuće Srpske napredne stranke izuzetno razočarane i zabrinute da može doći do prelivanja koje bi moglo da se otrgne kontroli i da je izaslanik Srbije u Vašingtonu o tome upozoren.

Vujović koji je diplomata i nekadašnji učesnik pregovora u Dejtonu rekao je za Dan uživo na N1 da je predsenik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izgubio ozbiljan oslonac i da će imenovanje Džejmsa O'Brajana, za novog pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, govori u prilog tome da će ga "jednom rukom grliti a drugom tražiti alternativu", odnosno, ko je taj drugi koji može da bude dobar za uspostavljanje dobrih odnosa sa SAD.

- Ako jednom prevarite Amerikanca imate ozbiljnog protivnika, oni su izutezno razočarani i zabrinuti da ne dođe do prelivanja koj bi moglo da se otrgne kontrole - naveo je Vujović na pitanje kako gleda na masovne proteste protiv nasilja u Srbiji i skup Srpske napredne stranke zakazan za 26. maj.

Oni polako shvataju da Vučiću "noga nije na papučici kočnice i da mu klizi upravljač iz ruku".- On prvi put nije u stanju da kontroliše događaje - rekao je Vujović ističući da je ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić upozoren o tome, jer kako je rekao "zna prirodu sile".

Prema njegovim rečima, protesti Srbija protiv nasilja su “bujica koju niko ne može da kontroliše“ jer ljudima niko ne može da oduzme dostojanstvo.

Vujović je ocenio da Vučić više nema gde, ocenjujući da mu ni u Moskvi više ne veruju iako je bio najjači "odašiljač ruskog sentimenta" i da je ovo početak njegovog kraja.
Nekadašnji diplomata je opisao novog izaslanika kao "lucidnog i veštog" podsećajući da se radi o čoveku koji je imao ključnu ulogu u Dejtonu kao tada pravni savetnik od Medlin Olbrajt direktno formulisao rešenja za koridor u Brčkom, Podsetio je i da je jegova uloga bila značajna i u američkoj akciji prema osuđenima za ratne zlocine, odnosno da se dovedu ili dobrovoljno odu u Hag.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati