Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 05. 2023. 14:18 5

Nikezić (SSP): Privatizacija EPS-a je počela

- Privatizacija EPS-a je počela, ovaj dokument je dokaz za to. Ovo je dnevni red Nadzrnog odbora EPS-a, u kome se kao tačka pet nalazi predlog MVM Group-e Mađarska za osnivanje zajedničke kompanije u Republici Srbiji za proizvodnju obnovljive energije uz izdvajanje 11 hidroenergetskih objekata iz EPS-A, što znači cepanje EPS-a i njegovu privatizaciju. To je politika ovog režima, ne postoji vredan resurs u Srbiji kog se oni nisu odrekli, od PKB-a, Železare, RTB Bora, aerodroma, i sada je nažalost došao na red i EPS, a ne bi me iznenadilo i da se nešto slično desi i sa Telekomom - izjavio je potpredsednik SSP Dušan Nikezić danas na televiziji N1.

Nikezić je rekao da je ovaj predlog „jako štetan i opasan za elektroprivredu Srbije i celu Srbiju, iz proizvodnih razloga – jedan stabilan izvor energije izmeštate u drugu firmu, u finansijkom smislu- reusrs koji donosi ogromnu dobit, jer HE na godišnjem nivou imaju zanemarljive troškove, a donosi ogromnu dobit. Vi ste u startu time doneli štetu Srbiji. Kao i sa strateškog apsekta ovaj predlog je katastrofalan, budućnost energetike u svetu je u obnovljivim izvorima energije.

- HE su najveća vrednost EPS-a, a zahvaljući hidro potencijalima Srbije kapaciteti EPS-a su ključni za razvoj elektroprivrede u narednom periodu. Ovim izdvajanjem HE u novo pravno lice, gde je suvlasnik sa 50 posto i pravom upravljanja mađarska firma, vi sustinski izmeštate razvoj energetskog sektora iz EPS-a u novu kompaniju, a ta kompanija nema nikakvog iskustva u upravljanju HE, jer su prvu HE preuzeli na Tisi tek pre godinu i po dana - rekao je Nikezić.

Nikezić je odgovorio na demanti Ministarstva rudarstva i energetike i rekao da to nisu planirali ne bi stavili na dnevni red, kao i zatražio da umesto demantija "javno pod krivičnom i materijalnom odgovornošću potpišu da neće napraviti zajedničku firmu sa mađarskim partnerom".

- Zar nije privatizacija EPS-a javna stvar i od vitalnog značaja za budućnost Srbije, zar to treba da bude javna tajna, čak i da veruju da je dobro da se EPS pocepa i privatizuje zašto nisu napravili javnu raspravu, a ne da se to uradi dogovorom iza očiju javnosti sa mađarskom firmom koja nema potencijal. Jedini logičan odgovor je da je ovakav dogovor posledica političkog prijateljstva između Aleksandra Vučića i Viktora Orbana i da se takvo prijateljstvo plaća sa 11 srpskih hidroelektrana - rekao je Nikezić.

- SSP je već godinama upozoravala da se priprema privatizacija EPS-a, i onda kada smo govorili da je nedopustivo da Mića Grčić partijski poslušnik bez škole i znanja rukovodi najvećom firmom u Srbiji i da će to dovesti do njenog uništenja i kasnije privatizacije, i onda kada je došlo do praktično kolapsa EPS-a, kada smo i rekli da niko neće biti zainteresovan za privatizaciju celog EPS-a već samo njegovih zdravih delova, ali upozoravali smo i onda kada je usvajan statut EPS-a iz kog je izbačena odredba o zabrani otuđenja imovine velike vrednosti, sve su to bile pripreme za privatizaciju EPS-a, te pripreme su gotove, ovo ovde je formulizacija postupka privatizacije, činjenica da ova odluka nije usvojena jer su predstavnici EPS-a bili protiv, ona nije odbijena već samo odložena zbog tehničkih dodataka - izjavio je Nikezić.

- Građani moraju biti svesni ako sutra glasaju za Srpsku naprednu stranku da glasaju za privatizaciju EPS-a - zaključio je Nikezić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati