Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Glas Amerike ]

18. 05. 2023. 22:10 43

Šamar Vučiću iz Vašingtona: Oči su nam otvorene

Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole govorio je ovog četvrtka u Vašingtonu pred Spoljnopolitičkim odborom američkog Senata, tokom pretresa posvećenog politici SAD prema Zapadnom Balkanu. Na pretresu je svedočio i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Senata Bob Mendez, upitao je Šolea o "veoma optužujućem" tekstu Njujork tajmsa o Vučiću u kojem se navodi o povezanosti srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa huliganima i organizovanim kriminalom.

Šole je rekao da administracija veruje da je izveštavanje tog lista "kredibilno", ali da ne može da govori o detaljima iz članka.

Mendez je zatim pitao Šolea da li se Srbija može smatrati kredibilnim partnerom, imajući u vidu obelodanjene podatke.

- To moramo da testiramo. Oči su nam otvorene, pozivamo predsednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti - odgovorio je Šole.

Dodao je da je svestan da svuda u regionu ima korupcije i da je ona glavna prepreka integracijama Zapadnog Balkana.

- Uveli smo sankcije mnogim ljudima u regionu, i to ne samo u jednom delu, nego po celom regionu gde se korupcija pojavljuje - naveo je Šole.

Podsećamo, Njujork Tajms je nedavno objavio tekst o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i vezama kriminalnog klana Veljka Belivuka s državnim rukovodstvom, što se dešava uporedo s dolaskom na vlast SNS i Vučića 2012. godine.

- Vučić ima gotovo u potpunosti kontrolu nad svim aspektima javnog života - od parlamenta, preko sudova, policije, biznis... Hapšenje Belivuka i njegove grupe možda je jedna od retkih odluka poslednjih godina koju nije kontrolisao - piše u tekstu.

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Senata Bob Mendez, naveo i da se Vučić hvalio bliskim vezama sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, da je putovao u Moskvu na razgovore o trgovini, i da odbija da se pridruži evropskim partnerima u uvođenju sankcija Rusiji.

Šole je, međutim, podsetio da se Srbija u nekim aspektima usaglasila sa evropskom i zapadnom politikom u odnosu na Rusiju i Ukrajinu.

- Iako se Srbija nije pridružila sankcijama, a jasno smo stavili do znanja da je u tom slučaju teško videti kako će odmaći u procesu evrointegracija, jeste se uskladila u smislu kritikovanja i osuda Rusije i njene invazije na Ukrajinu, kroz glasanja u UN. Srbija je osudila aneksiju Krima, pomagala Ukrajini u domenu izbeglica i kritične infrastrukture i slala humanitarnu pomoć, ali i dalje mora da se uskladi sa evropskim sankcijama Rusiji - kazao je Šole.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 43

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati