Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

18. 05. 2023. 17:49 1

Podaci u izveštaju Vlade o tragedijama - NISU TAČNI

Novinar NIN-a Vuk Cvijić ocenio je da podaci koji su navedeni u Izveštaju Vlade Srbije o tragedijama u Srbiji nisu tačni, ocenjujući da ovaj dokument nudi "propagandne, a ne stvarne odgovore". "Mi nemamo ključne opise šta se desilo. Nemamo evidenciju da li su postojale ranije prijave za počiniocem u Mladenovcu, kao i gde je bio školski policajac kada se to dešavalo u Ribnikaru", napomenuo je Cvijić.

- Ana Brnabić je ponovila ono što se nalazi u Izveštaju Vlade o tragičnim dešavanjima u Srbiji, koji je štur, zatrpan šumom podataka koje treba nešto da nam kažu, a zapravo se tu ne nalaze važni podaci. A i oni koji su izneti nisu tačni, a to znaju u policiji. Hoće da prikažu da smo mi sada bezbedni. A bezbednost je utisak građana. Ako se pozivamo na brojke, te koje su iznete nisu tačne, a evo i zašto. Oni u policiji vode evidenciju da nešto upisuju kao događaj, a to je u stvari krivično delo. I onda iz tog događaja prebacuju u krivično delo tek kada reše - kaže Cvijić.

Dodaje da je evidencija koja je prikazana u Izveštaju samo iz upisanih krivičnih dela.

- Bezbednost, ukoliko govorimo o brojkama je pitanje mnogih drugih stvari. Kolika je cena droge? Da li je droga dostupna u školi? Nažalost, neka istraživanja relevantnih nevladinih organizacija govore da je 65 odsto školske omladine bilo u dodiru sa drogom - naveo je Cvijić.

Komentarišući mere koje su uvedene nakon masovnih ubistava, kaže da su "propagandno medijski odgovor, a ne stvarni odgovor".

- Mi nemamo odgovor zašto je moralo ovo da se desi, a mere nisu ranije uvođene. Pritom, neke mere su ranije uvođene, a nisu dale rezultate. Pooštravanje kazni ne daje rezultate. Nije visina kazne ono što sprečava počinitelje. I to su pokazala istraživanja u svim razvijenim zemljama… Ovde je to populistička mera. Građani misle da ako nekoga bacimo lavovima, da će ga to sprečiti. Pa - neće. Ali, ako je izvesno, ili postoji velika izvesnost da će biti kažnjen, onda će ljudi drugačije postupati - ukazao je Cvijić.

Ono što ga najviše brine u ovom izveštaju jeste to što, prema njegovom mišljenju, "nemamo prave podatke o opisu ove dve tragedije".

- Preskaću se neke ključne stvari. Meni je drago što ne iznose podatke koje ne bi smeli da iznose, kao što je uradio šef beogradske policije… - naglasio je Cvijić.

Podsetimo, Skupština Srbije počela je sednicu na kojoj su četiri tačke dnevnog reda. Poslanici razmatraju Izveštaj Vlade o tragičnim dešavanjima u Srbiji, izveštaj REM-a u okviru koga bi se mogla otvoriti priča i o zahtevu za smenom članova tog tela, zatim inicijativa za foremiranje anketnog odbora koji bi se bavio masovnim ubistvima koja su se desila u maju u Srbiji, a kao četvrta tema biće zahtev opozicije za smenom ministra policije Bratislava Gašića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati