Društvo i ekonomija

Direktno.rs

15. 05. 2023. 16:07 5

DS: Upotreba rodno senzitivnog jezika nije podrivanje crkve

Pogrdne reči patrijarha poput "jadnice i bednice" upućenih na račun žena ukazuju na urušene vrednosti i stranputicu kojom smo svi kolektivno proklizali, a posebno su zabrinjavajuće u trenutku kada se kao društvo suočavamo sa eksplozijom nasilja. Zbog toga, Resorni odbor DS za ljudska prava poziva patrijarha da, u duhu prosvećenosti koja bi morala da mu priliči, što pre uputi javno izvinjenje za iznete uvrede ženama - navodi se u saopštenju Resornog odbora Demokratske stranke za ljudska prava, koje prenosimo u celosti.

- Patrijarh, kao najviše svešteno lice unutar crkvene hijerarhije, morao bi najbolje od svih da poznaje svoju ulogu u jednoj ustavom proklamovanoj sekularnoj državi, značaj i obim sopstvenog uticaja na vernike i vernice, pa samim tim i važnost da se pri svakom obraćanju iskažu visoke lične kompetencije i vrline za prenošenje reči božijih.

"Jadnica i bednica" se svakako ne uklapaju u plemenit i produhovljen narativ kakav se od patrijarha očekuje. Upotreba rodno senzitivnog jezika nije podrivanje crkve i njenog učenja, već svojstvenost razvoja jednog jezika i jedan od mehanizama unapređenja položaja žena u društvu. Upotreba rodno senzitivnog jezika nije mantra zbog koje će se žene odlučiti da ne rađaju ili ne ulaze u bračnu zajednicu ako to žele, a pogotovo nije nešto o čemu bi sam patrijarh trebalo da polemiše.Podsećamo patrijarha da je od početka godine do danas ubijeno 18 žena od ruke bliskih im muškaraca i to je najtužniji primer koji govori o položaju žena u Srbiji i neophodnosti da se isti unapredi i poboljša. RO DS za ljudska prava poziva još jednom patrijarha da se iz političke vrati u svoju svetovnu ulogu, da iskaže vrlinu i preuzme odgovornost, pogrdne reči zameni rečima podrške i ljubavi, i tako da svoj doprinos smanjenju nivoa nasilja u društvu, a posebno nasilja prema ženama, umesto povećanju - zaključuju iz DS-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati