Društvo i ekonomija

Direktno.rs

14. 05. 2023. 10:07 1

"Male plate, nemaština i nedostatak vremena za rad sa decom ugrožavaju porodice"

U susret obeležavanju 15. maja, Svetskog dana porodice, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" žele da skrenu pažnju na probleme sa kojima se porodice u Srbiji suočavaju, stoji u saopštenju sindikata Sloge, koje prenosimo u celosti.

- Porodica, kao osnovna ćelija društva, predstavlja temelj zdrave zajednice, međutim, u Srbiji se suočavamo s brojnim problemima koji ugrožavaju njen integritet i opstanak. Pitanje malih plata, minimalne cene rada, malih penzija, neopravdane skupoće hrane i opšte nemaštine, jako i snažno utiču na status porodice, stvarajući atmosferu straha, neizvesnosti i finansijske nestabilnosti.

Poslednji tragični događaji u Beogradu i Mladenovcu, kao i devojčice koju je otac godinama držao zaključanu u stanu, u kadi, alarmantno opominju koliko je status porodice ugrožen u našem društvu, ističući nedostatak vremena koje roditelji mogu da provode sa svojom decom, što je jedan od ključnih problema.

Posebno su pogođeni samohrani roditelji, kojih se bore da obezbede dostojanstven život za svoju decu, a čiji broj raste i verovatno sada premašuje 400 000.
Sa druge strane, zloupotreba Zakona o radu, nemoć institucija koje bi trebalo da ga štite, utiču na prava radnika, posebno roditelja, koji su često prisiljeni da rade prekovremeno ili pod uslovima koji nisu u skladu sa zakonom, što im otežava da provode kvalitetno vreme sa svojom decom i da ostvare balans između poslovnih i porodičnih obaveza.

Da je stanje alarmantno veoma je važno istaći porast broja femicida, jer statistika pokazuje da je on u porastu, kao i podatak da je talas nasilja od početka godine do sada odneo 17 žrtava, što je neprihvatljivo i zahteva hitno reagovanje državnih institucija i veći pritisak javnosti da se o tome govori i da se to pitanje rešava.

Zato, na ovaj dan, pozivamo nadležne institucije, ali i celo društvo, da prepoznaju ove probleme i da se angažuju na njihovom rešavanju. Naša deca i naše porodice zaslužuju bolje. Zaslužuju da žive u zemlji gde su prava i dostojanstvo svakog pojedinca poštovani, gde porodica može da raste i razvija se u sigurnom i stabilnom okruženju bez mržnje i nasilja.
Udruženi sindikati Srbije Sloga pozivaju sve da se aktivno uključe u borbu za korenite društvene promene, koje obuhvataju političke i ekonomske aspekte, kao neophodan korak ka ostvarivanju normalnog i dostojanstvenog života za sve porodice.

Međunarodni dan porodice se obeležava od 1994. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija uvrstila u kalendar važnih datuma - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati