Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

17. 05. 2023. 06:00 4

Sve veći broj dece koja se ne upisuju u osnovnu školu

Broj dece koja se ne upišu u osnovnu školu u Srbiji raste i sada je za šest odsto veći nego pre 12 godina. To je rečeno na debati "Dostupnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i zdravstvenih usluga u lokalnoj zajednici" koju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju.

Ksenija Petovar iz Fondacije Centar za demokratiju izjavila je da je u skoro 50 opština u Srbiji oko deset odsto dece isključeno iz osnovnog obrazovanja, dok se u srednje ne upiše 14 odsto malih maturanata.

Najveći broj neupisane dece živi u južnim, istočnim i ruralnim delovima Srbije, gde je jako prisutan i problem nedostatka zdravstvene zaštite.- Sa ovim stavkama usko je povezan problem javnog prevoza. Milion stanovnika nema pristup javnom prevozu i ako žele da odu kod lekara ili da završe neki administrativni posao moraju da idu privatnim prevozom ili taksijem - naglasila je ona i dodala da su sve aktivnosti usmerene ka gradskoj sredini.

Stručnjak za pitanja decentralizacije Danijel Dašić ukazao je na drastično odumiranje sela i naglasio da zdravstvene usluge moraju da se približe građanima koji nisu privilegovani da žive blizu gradova.

- U selu Rautovo blizu Niša, 2009. godine ukinuta je zdravstvena stanica, a deset godina kasnije nije bilo više nijednog stanovnika - kazao je.

Dodao je da su zdravstvo i obrazovanje ključne stavke za ostanak ljudi na selu i da je svako četvrto selo u Srbiji na pragu izumiranja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati