Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

11. 05. 2023. 21:36 12

Na konkursu novac za zadužbinu na čijem je čelu Nestorović

Zadužbini proroka Tarabića, u kojoj je predsednik Upravnog odbora – doktor Branimir Nestorović, dodeljena su sredstva na nedavno završenom konkursu Ministarstva kulture, u oblasti projekata zaštite i digitalizacije kulturnog nasleđa.

Konkurs je krajem januara raspisalo Ministarstvo kulture Srbije i njegov Sektor za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju, a 28. aprila doneta su rešenja za nekoliko kategorija konkursa, među kojima i za oblast muzejsko nasleđe. Tačnije, ministarstvo je donelo rešenje o finansiranju i sufinasiranju projekata u oblasti “otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, upravljanja i korišćenja muzejskog nasleđa”.

Zadužbina proroka Tarabića prijavila se na tom konkursu za sredstva za istraživanje i prezentaciju nasleđa i zaostavštine proroka Miloša i Mitra Tarabića i odobreno joj je za to 400.000 dinara. Komisija je, kako se navodi u obrazloženju odluke, utvrdila da je taj projekat odgovorio na postavljene Kriterijume za izbor, prenosi N1.
- Komisija se složila da podrži projekat koji doprinosi očuvanju i promociji etnološkog nasleđa užičkog kraja. U nedostatku budžetskih sredstava projekat se delimično finansira - ocenjeno je u rešenju na sajtu Ministarstva kulture.

Šta je Zadužbina proroka Tarabića?

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Zadužbine proroka Tarabića, ona je osnovana radi "dobročinog ostvarivanja opšte korisnog cilja, a njeni osnivači su potomci poznatih Proroka".

"Cilj ove Zadužbine je da se rekonstruše, restaurira i vrati u izvorno stanje kuća u kojoj su se Proroci Miloš i Mitar rodili, živeli i umrli a koja će postati Muzej u ime sećanja i memorije na ove nepismene seljake koji su imali 'tajnu vezu' sa 'svetom budućnosti', odnosno sa onim zbivanjima koja se u trenutku njihovog pretskazivanja nisu mogla ni naslutiti."
"U živopisnoj dolini zaseoka Tarabići, na proplanku pored Konjske reke, leži kuća Tarabića, okružena neverovatnom prirodom, mističnim kamenom i drvećem starim preko 2 veka. Osnivači su uneli u zadužbinu dovoljno nepokretne imovine, da bi osim muzeja mogli da se naprave i drugi turistički sadržaji koji su od vitalnog značaja za razvoj ovog siromašnog sela", dodaje se.

"Kuća Tarabića je urbanističkim planom grada Užica, kako stoji na satu, definisana kao objekat narodnog graditeljstva i kulturno - istorijskog značaja, a Zavod za zaštitu spomenika kulture će je uvrstiti u nepokretna kulturna dobra Republike Srbije."

Na sajtu stoji i da je adresa zadužbine Njegoševa ulica u Beogradu, na Vračaru.

U podacima APR-a o ovoj zadužbini, stoji da se Branimir Nestorović, vodi kao predsednik Upravnog odbora zadužbine, a da su članovi UO Žarko Tarabić, Kosta Tarabić i Gordan Ljubinković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati