Društvo i ekonomija

D. Ljutić

10. 05. 2023. 06:00 13

MESTO ZLOČINA NA VRAČARU Zidajte deci novu školu

Neka cena nove škole bude i državna tajna, kao onaj spomenik kod stare Železničke stanice. Mogli ste Savamalu, 'ajde sad. Sve ono što podseća na ludilo od 3. maja da nestane. Možda bi i nove ptice trebalo naseliti.

Đaci osnovne škole "Vladislav Ribnikar" trebalo bi jutros da se u sredu vrate u školske klupe, tačno nedelju dana od stravičnog zločina koji je u sredu, 3. maja počinio učenik ove škole K. K. U sumanutom napadu ubijeno je osmoro učenika i čuvar škole Dragan Vlahović.

Iskustvo u svetu je da se deca u školama gde su se dogodila masovna ubistva ne vraćaju na nastavu čak i po nekoliko godina. Pa, ko je ponovo u Srbiji bio toliko pametan i da odluči da se deca koja su preživela takvu traumu kao što su je doživeli učenici u OŠ “Vladislav Ribnikar” vraćaju u nju za nepunih nedelju dana?

Ti mudraci se ne obaziru na upozorenja stručnjaka, koji tvrde da se može dogoditi da dođe do nove traumatizacije đaka. A to ne mora da bude čak ni sam ulazak u školu, već i prolazak ulicama gde su ljudi ostavili cveće i igračke i palili sveće, jer bilo koji takav detalj može biti okidač za negativna osećanja. 

U deceniji kad ova vlast ruši sve po Beogradu, počev od zgrada bitnih za istoriju grada, Savamala se ispostavila kao prekretnica, zaglavljeni zalogaj u grlu, koliko zbog unutrašnje pobune, toliko i zbog toga što će se spolja teško više neko zavarati da je to moralo tako. Da bi se sve to zajedno nekako zataškalo i smuvalo, Aleksandar Vučić preuzima odgovornost. Pa, eto, predsedniče, neka ovi tvoji, nazovi ih kako hoćeš, sruše ovu školu, koja ni posle deset krečenja neće više biti ista. Celu noć neka je ruše bagerom u centru grada. Možeš i ti da ga voziš.

Neka cena nove škole bude i državna tajna, kao onaj spomenik kod stare Železničke stanice. Samo, oko nove škole će biti potrebno novo drveće, nova trava. Sve ono što ne podseća na ludilo od 3. maja. Možda bi i nove ptice trebalo naseliti. One koje ne znaju nijednu tužnu pesmu. Najpre bi valjalo napraviti kratak inventar strašnih stvari u blizini škole i sve to ukloniti. Neka izvođači radova budu i vaši strateški partneri, koji zidaju po Srbiji, Kinezi. Bilo ko, samo okončajte ovu mračnu priču. Uostalom, sve što mu se dopadne predsednik nabavlja lično, na otpadima ili na sajmovima. Šta je za ovu vlast jedna nova škola. Neki fudbalski klub iz Beograda može da igra na stadionu u Leskovcu, ali deca iz prestonice ne mogu tamo u školu.

Prodajte stadion, kupite školu.

A gotovo 60 posto roditelja zauzelo je stav da se u tu zgradu neće vraćati u sredu, 60 posto roditelja je zahtevalo rekonstrukciju zgrade, preuređenje, tako da kada se deca vrate ne dožive tu traumu i slike koje su imali pred očima kada su iz zgrade izlazili. Sa suzama.

Vredi pokušati da im se vrate osmesi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati