Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 05. 2023. 18:18 102

Vučić traži spuštanje krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina

Danas je jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji zemlje. Izražavam saučešće porodicama ubijene dece, deci i porodici ubijenog radnika u školi. Srbija je u tuzi ujedinjena, ta tuga je tolika da ne pamtimo veću - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije povodom masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" u kojoj je dečak (14) ubio osmoro učenika i čuvara škole. Vučić je zatražio da se spusti granica za krivičnu odgovornost maloletnika sa 14 na 12 godina.

On je predložio da se uvede moratorijum za držanje i nošenje oružja u naredne dve godine, osim kada je reč o lovačkom oružju. Zatim, da se izvrši kontrola rada svih streljana, te da se izvrši revizija svih izdatih dozvola, te kontrolu načina pod kojima lica drže svoje oružje.

- Moj predlog je da spustimo granicu za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina - rekao je Vučić i dodao da je postojala mogućnost da je K. K. znao da ne može biti krivično i pravno odgovoran.

- Kada smo u tuzi ujedinjeni, moramo da sagledavamo odgovornost i da tražimo rešenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo, nikada više ne ponovi - rekao je on.- Moramo da sagledavamo uzorke, da sagledavamo odgovornost svakog od nas i tražimo rešenje da nam se ovako nešto ma koliko bilo nepredvidivo i neočekviano i da se nikada više ne ponovi, ali živimo u takavom svetu da je moguće. Nisam žurio, niko nije žurio sa izjavama, želeli smo da sagledamo sve to gde je sistem pogrešio, sve to gde leži odgovonost svakog od nas jer decu roditeljima da vratimo ne možemo - rekao je predsednik Srbije.
- Dečak se od ovog trenutka nalazi na posebnom mestu, biće smešten u posebnom delu Klinike za neuropsihijatriju, njegov otac je, kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao, nepropisno čuvao iako je imao sve dolzvole, uhapšen, privedena je i majka, zbog mnogo priča i laži, neistina koje se šire mrežama, dužan sam da govorim o stvarnim uzorcima i posledicama, a ne onome što kao glasina kruži i postaje nepisana istina, makar s isitnom nemalo nikave veze - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je napomenuo da se mora povećati broj policajaca po školama, kao i da "moramo da promenimo vrednosti i svoj način ponašanja".

- Pronađeno je 57 čaura i šest metaka. Četiri okvira po 18 metaka“, ispričao je predsednik Srbije i dodao da je otac napadača počasni član jedne streljane.
Podsetimo, ranije danas u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru u 8.40 sati učenik sedmog razreda K. K. (13) pucao je na obezbeđenje i učenike i tom prilikom ubio osam učenika i člana obezbeđenja, dok je šestoro dece i jedna nastavnica povređena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 102

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati