Društvo i ekonomija

[ Izvor: Kamatica ]

03. 05. 2023. 06:48 3

Razlozi zbog kojih vam banke NE DAJU kredit

Neretko banke odbijaju klijente kada apliciraju za kredit. Takozvane "crne liste" i dalje postoje, možete da aplicirate za kredit, ali je pitanje da li ćete ga i dobiti.

Klijenti se tako često pitaju zašto su na "crnoj listi", a banka često ne daje objašnjenje. A razlozi su najčešće "bolni" jer se odnose na nesigurnost posla, rizičnu delatnost u kojoj rade, orijentisanost firme na rizična tržišta, lošu kreditnu istoriju...

Banke su još pre dve godine u jeku pandemije zaoštrile uslove pod kojima odobravaju kredite. Napravljen je spisak delatnosti i zaposlenih u tim delatnostima kojima tada prosto nisu odobravale zajmove. Napravljene su liste rizičnih klijenata. Mnoge činjenice tu su se promenile, rizične delatnosti više nisu rizične, ali su se pojavile nove okolnosti u svetu koje sada utiču i na formiranje novih politika banaka.

Na takozvanim "crnim listama" banka obično stavlja klijente koji, prema njenim analizama, neće moći da isplate kredit za koji su podneli zahtev.

Da bi se neko proglasio "rizičnim klijentom" potrebno je više faktora, a oni su:

- Dužina zaposlenja;
- Vezanost kompanije za i zavisnost od rizičnih tržišta;
- Istorija klijenta u banci;
- Blokade u banci, ukoliko ste ih imali;
- Kašnjenje u plaćanju;
- Klađenje na utakmicu plaćeno direktno karticom.

Činjenica je da banke imaju svoje "diskreciono pravo" da vam ne kažu zašto su odbile vaš zahtev za kredit. Pre odobrenja bilo kod kredita, banke vrše detaljnu proveru klijenta, njegove kreditne istorije, ali i sposobnosti. Onog momenta kada banka proceni sposobnost klijenta i da on ispunjava uslove, dolazi do odobrenja kredita. Sve provere se vrše uglavnom preko Kreditnog biroa.

- U suštini sve zavisi od banke i njene politike. Neke će gledati vaš položaj, druge delatnost, a treće nešto treće. Ne postoje ustaljena pravila. Banke generalno nemaju razlog da vam kažu zašto vam odbijaju zahtev za kredit. U neizvesnim okolnostima, neizvesna su i dešavanja sa mnogim delatnostima, kompanijama u kojima klijenti rade. Ali, banke generalno strahuju od neizvesnih privrednih tokova - kaže za finansijski portal Kamatica sagovornik upućen u problematiku.

Stručnjaci zašto često savetuju da se, ako znate da će doći do problema ili mogućih kašnjenja u otplati, odmah obratite banci i konsultujete sa stručnim licem kako biste dogovorili potencijalni reprogram kredita kroz produženje roka.

Savet je da, ako već upražnjavate pomenute kladioničarske aktivnosti, plaćate u kešu, a ne karticom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati