Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

02. 05. 2023. 16:53 0

Rasprava o prijemu Kosova u SE 2025. godine?

Biro Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) uputio je u petak zahtev Kosova za članstvo Odboru za politička pitanja i demokratiju.

- Odbor bi trebalo da imenuje izvestioca o tom pitanju na narednom sastanku, a to će biti učinjeno ili na sednici 11-12. maja u Sevilji ili 19-23. juna u Strazburu. Od trenutka imenovanja, Izvestilac ima dve godine da podnese izveštaj Odboru na raspravu i usvajanje - naveli su u toj instituciji na pitanje N1.

Prvi korak na tom putu biće načinjen na sastanku planiranom za 25. maj u Rigi, u Letoniji.

- Biro bi (tada) trebalo da imenuje dva eminentna pravnika koji će pripremiti izveštaj o usklađenosti pravnog sistema podnosioca sa standardima Saveta Evrope, a u skladu sa ustaljenom praksom Parlamentarne Skupštine Saveta, koje će uzeti u obzir izvestilac Odbora za politička pitanja i demokratiju - dodali su u službi za javnost Saveta Evrope.

Kako su naveli, konsultacije sa Parlamentarnom skupštinom se odvijaju "pre odlučivanja o zahtevima za članstvo u Savetu Evrope u skladu sa odredbama Statuta".

To znači da će, tek nakon okončanja procedure u PSSE, koja može da potraje i dve godine, ta tema biti vraćena Komitetu ministara na odlučivanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati