Društvo i ekonomija

[ Izvor: K1 ]

30. 04. 2023. 23:12 0

Koje lekove ne smemo da pijemo dok vozimo?

Farmaceutska komora Srbije ove godine do 30. aprila obeležava Nedelju prevencije povreda u saobraćaju i to kampanjom u apotekama, gde građani mogu da se informišu o bilo kom leku koji može uticati na vožnju.

- Ako na kutijici leka stoji simbol punog crvenog trougla, to znači da pacijent ne sme da upravlja vozilom dok traje dejstvo leka. Ako je na kutijici prazan trougao, pacijent ne sme da upravlja vozilom na početku terapije, dok ne utvrdi kakav uticaj lek ima na njegove psihofizičke sposobnosti - rekla je Sonja Stoiljković
Ispred Farmaceutske komore Srbije i dodala:

- Ako ne primećuje nikakve negativne efekte, sme da upravlja vozilom, ali sa povećanim oprezom, jer ovakvi lekovi mogu usporiti reflekse, a da se to ne oseti.

Prema njenim rečima, s obzirom da su vozači neretko osobe koji primenjuju jedan ili više lekova u terapiji, veoma je važno da znaju kako lekovi mogu uticati na bezbednost u saobraćaju i na koji način se mogu sprečiti neželjeni ishodi, prenosi K1info.rs.
- Farmaceuti kao najdostupniji zdravstveni radnici, koji izdaju lekove sa i bez recepta, imaju značajnu ulogu u edukaciji pacijenata vozača, pa je razgovor sa farmaceutom o uticaju leka na vožnju dragocen. Ipak, u praksi je poznato da se informacije brzo zaboravljaju i da je neophodno da se često ponavljaju - rekla je Stojiljković i dodala:

- Zato je važno da se periodično sprovode edukativne kampanje, u cilju podizanja opšte svesti u društvu o uticaju lekova na vožnju. Od pomoći bi bilo i obeležavanje spoljnjeg i unutrašnjeg pakovanja leka simbolima koji bi pacijentima jasnije ukazivali na potencijalni rizik za bezbednost u saobraćaju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, povrede u nesrećama će biti peti vodeći uzrok smrti do 2030. godine, što predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem širom sveta, kazala je ona.

- Vožnja motornog vozila je složen zadatak, zbog čega vozači moraju biti u stanju da vidite, razmišljaju i pravilno reaguju. Neki lekovi, bilo da su oni koji se u apoteci izdaju na recept ili bez, mogu uticati na ove veštine - rekla je Stojiljković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati