Društvo i ekonomija

D. Ljutić

27. 04. 2023. 18:36 7

SLUČAJ SNIMANJA POROĐAJA Kako smo dotakli dno

Zamislite da za vaš život postoji jedan ključ. Da li je ljudski umnožavati ga i deliti nepoznatim ljudima? Privatnost je kao ključ koji omogućava pristup svim najintimnijim aspektima naše ličnosti, svemu onom što nas čini onim što jesmo. Čini se da smo i to izgubili, red je da izumremo od stida.

Instrumentarka GAK Narodni front, koja je na svom TikTok nalogu objavila direktan prenos porođaja u tom porodilištu, brani se time da je "snimak nastao nenamerno". Snimak je nastao spontano, tvrdi ona. Navodi da se osim pacijenta, vidi se i ona "gde se sprema za operaciju i učestvuje u istoj". Izvinjava se pacijentkinji kojoj je povređena privatnost, njenoj porodici, kao i široj javnosti. U komentarima građana na "TikTok lajvu" sa porođaja, ogleda se zgražavanje ljudi na ovaj postupak, ali i podrška ženi koja je postala majka i apeli da tuži ne samo instrumentarku, već i kompletno osoblje bolnice.

- Mislim da ni u jednom jeziku, pa ni u srpskom, ne postoji reč kojom bih mogla dovoljno verno da opišem svoju zaprepašćenost i gađenje ponašanjem sestre instrumentarke zaposlene u GAK "Narodni front", koja je snimala porođaj pacijentkinje za potrebe lajva na društvenoj mreži TikTok. Ovo što je dotična uradila je ne samo direktna povreda pacijentkinje, čiji je porođaj snimljen i podeljen na društvenoj mreži, nego i direktno ugrožavanje njenog, kao i zdravlja tek rođene bebe - jedan je od komentara na društvenoj mreži Tviter.

Ovaj slučaj podsetio je i na onaj iz vremena korone. Naime, tada su "kačene" fotografija žena iz privremenih kovid bolnica, koje su se presvlačile u svojim kockastim montažnim sobama, a koje su potom završile na Tviteru. Pojedini mediji su tada počeli da pišu o jednoj pacijentkinji kojoj je ugrožena privatnost i čije su se fotografije pojavile na portalima. Bilo je tu i fotografija pregleda žena od strane lekara. Prava istraga o tome se nije sprovela. Tako nam se dogodila potpuna degradacija zaštite ličnosti, intime i privatnosti.

Medicinska sestra iz GAK "Narodni front" koja je na TikToku prenosila uživo sve što se dešava u operacionoj sali, osim što je objavljivala instrumente koji se koriste u sali, snimala je i kako se daje anestezija, mame sa bebama, čak i momenat tek rođenog deteta, neokupanog i uplakanog, nakon carskog reza.

Ovo što se desilo u GAK "Narodni front" ne sme da prođe bez suđenja. Neovlašećno fotografisanje, snimanje i prezentovanje trećem licu, predstavlja krivično delo u Krivičnom zakonodavstvu Srbije, za koje je predviđena kazna zatvora. Zamislite da za vaš život postoji jedan ključ. Da li je ljudski umnožavati ga i deliti nepoznatim ljudima? Privatnost je kao ključ koji omogućava pristup svim najintimnijim aspektima naše ličnosti, svemu onom što nas čini onim što jesmo. Mi to polako gubimo.

Red je onda da barem izumremo od stida. Ako ga imamo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati