Društvo i ekonomija

Slobodan N. Vukosavić [ Izvor: NIN ]

29. 04. 2023. 18:34 7

Akademik strahuje o najcrnjem mogućem scenariju sa EPS-om

Svaki utrošeni kilovat-čas električne energije naša domaćinstva plaćaju oko četiri-pet dinara, a još tri-četiri dinara dobijaju posrednici, distributeri, trgovci, vlasnici vetroparkova… Nemačko domaćinstvo kilovat-čas plaća oko 35 dinara, s tim što osam dinara daju za energiju, a 27 dinara odlazi posrednicima. Ta ogromna razlika privlači mnoge investitore, posrednike i trgovce energijom koji žele da zarade na račun građana.

Prateći preporuke MMF, Srbija je 2008. prodala NIS. Političari su govorili o neefikasnosti, višku zaposlenih, slabostima domaće struke i neminovnosti dovođenja stranaca. Danas su prirodni resursi iscrpljeni, životna sredina zagađena a građani uskraćeni. Sećanje nas ne služi, istorija se ponavlja. Protivno interesima građana, iz ruku nam izmiče EPS, temelj energetskog, ekonomskog i političkog suvereniteta i stub odbrambene sposobnosti.

Zvaničnici nas uveravaju da nemamo dovoljno pameti za upravljanje EPS-om i da se moramo osloniti na strance, da je EPS gubitaš koji troši novac građana, i da nam je interes da se što pre transformiše. Političari kažu da EPS već decenijama vode nesposobni ljudi, kojima upućuju teške optužbe, iako su svako rukovodstvo sami postavljali, kontrolisali i koristili. Stvara se slika preduzeća koje uništava termoelektrane (TE) ložeći blato, slika koja stvara osećaj neuspeha čitave zajednice. U vreme teških havarija, EPS-om je rukovodio direktor koga je 2016. dovela Vlada Srbije. Snalažljiv u politici i lojalan vladajućim krugovima, direktor je imao iskustva u ugostiteljstvu i diplomu ekonomije iz Sremske Кamenice, ali ne i neophodna stručna znanja koja daju tehnički fakulteti i diploma inženjera. Nekadašnji partijski saborci ga optužuju za ugrožavanje energetske i državne bezbednosti, ali bi svaljivanje celokupne krivice na njega amnestiralo zvaničnike koji su ga odabrali i postavili za direktora, znajući da on nema neophodna stručna znanja. Izbegavajući odgovornost, zvaničnici vešto koriste havarije kao još jedan od argumenata u prilog transformaciji EPS.

Osnovni problem koji ugrožava EPS je ignorisanje struke i uplitanje politike u pitanja gde joj nije mesto. Nestručno i politički motivisano donošenje odluka može imati ozbiljne finansijske posledice. Promovisanje interesnih grupa ne može se ostvariti bez narušavanja interesa EPS-a i građana Srbije. Zapošljavanje političkih simpatizera obuhvatilo je i najniže položaje u hijerarhiji, što je dovelo do pada stručnosti i kompetentnosti na svim nivoima i do odlaska stručnih i sposobnih.

Tokom 2005, EPS je podeljen na nekoliko preduzeća, nauštrb integriteta sistema, uz uvećanje troškova i stvaranje tehničkih problema. Značajne probleme stvara i pogrešan način razvoja vetroelektrana (VE). U Srbiji se za energiju iz vetroelektrana plaća oko 2,7 puta više od cene energije iz uporedivih VE u SAD. Pored toga, naše vetroelektrane ne primenjuju stabilizacione funkcije, što je obaveza elektrana u SAD i EU. Reakcije na promenu snage vetra oštećuju opremu u hidroelektranama (HE) koje rade bez odgovarajuće nadoknade. EPS je proizvodio jedan megavat-čas (MWh) po ceni od evra, energija prodata građanima naplaćuje se 45 evra za MWh, deo gubitaka pokriva se od industrijskih potrošača, koji plaćaju 102 evra za MWh, a deo iz trgovine energijom. Situaciju otežava nekritičko prihvatanje problematičnih koraka EU, koja svoje energetske promašaje danas veoma skupo plaća.

Alarmantno stanje u EPS prinudilo je zvaničnike da bivšeg direktora uposle drugde, i da u proleće 2022. za v. d. direktora EPS-a postave diplomiranog inženjera elektrotehnike koji je u svoj Izvršni odbor uvrstio iskusne domaće stručnjake od integriteta. U rukama domaćih profesionalaca, EPS je od uvoznika postao izvoznik električne energije. U petak 21. aprila u 6.50 izvozio je više od 18 odsto proizvodnje (885 MW). Trenutno se preko 51 odsto proizvodnje dobija iz obnovljivih izvora energije (HE+VE), što potvrđuje da je EPS mnogo „zeleniji“ nego što tvrde nezadovoljnici. Radi se o izvrsnim rezultatima koji potvrđuju da se EPS-om može upravljati u skladu sa interesima građana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati