Društvo i ekonomija

D. Ljutić

27. 04. 2023. 12:47 15

Uvek "pogrešno" shvaćena

Početak mandata nove ministarke zdravlja obeležio je i skandal u GAK "Narodni" front, kada je 600 beba umesto BSŽ vakcinom, vakcinisano fiziološkim rastvorom, kao i smrt muškarca od kolonoskopije. Poslednji ministarkin sukob stiže iz Niša. Naime, direktor niške Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić rekao je da su izjave ministarke zdravlja Danice Grujičić u vezi sa eliminisanjem lista čekanja za operacije na toj klinici "neistinite" i "proizvoljne" .

U prethodnom periodu, do sticanja zvanja "prvi lekar Srbije", dr Danica Grujičić je u više navrata ponavljala da je koronavirus veštački stvoren. Podsetimo, gostovanje dr Grujičić u emisiji "Reč na Reč" izazvalo je svojevremeno kritike lekara pošto je između ostalog rekla da treba dokazati da doktori za koje se navodi da su umrli od kovida zaista preminuli zbog infekcije novim koronavirusom. I tako je otpočeo sukob sa kolegama.
Do najnovijih suprotnosti u stavovima došlo je sa kolegama iz Niša. Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić rekao je da su izjave ministarke zdravlja Danice Grujičić u vezi sa eliminisanjem lista čekanja za operacije na toj klinici "neistinite" i "proizvoljne" i pozvao je da ne omalovažava njene lekare, a klinici da obezbedi neophodnu opremu. Ministarka Grujičić prethodno je izjavila da je eliminisanje liste čekanja za operacije na toj klinici, tako što su lekari mesecima radili vikendom bez novčane nadoknade, "diskutabilno" jer su oni, kako je kazala, od ozbiljnih operacija uradili - "šezdesetak".

Sama ministarka je izjavljivala da nije popularna među pojedinim kolegama jer se zalaže da ko radi u državnoj službi ne treba da radi u privatnim ordinacijama i obratno.

- Mislim da je izvor korupcije što je dozvoljeno da lekar radi i u privatnoj i u državnoj službi. Takođe, smatram da je digitalizacija zdravstva koju je predložila premijerka sjajna stvar. Tako ću, recimo, ja kao ministar na jedno dugme moći da vidim koliko je neki doktor odradio pregleda taj dan, koliko operacija, a koliko je filozofirao - rekla je ministarka.Na ovu ministarkinu izjavu reagovao je pulmolog Dejan Žujović, tvrdeći da je i sama ministarka Grujičić radila u privatnoj praksi četiri godine i da je dva dana pre izjave raskinula ugovor sa privatnikom u Republici Srpskoj. Početak mandata nove ministarke zdravlja obeležio je i skandal u GAK "Narodni front", kada je 600 beba umesto BSŽ vakcinom, vakcinisano fiziološkim rastvorom, kao i smrt muškarca od kolonoskopije, zbog čega joj Demokratska stranka nije davala ni 100 dana vlasti. Situacija sa BSŽ vakcinama je "ispeglana", a ministarka je nastavila da najavljuje krupne reforme.

Grujičić je takođe rekla da u Srbiji ima oko 1.400 nezaposlenih lekara, a u isto vreme nedostaje ih u čitavoj Vojvodini, ili, na primer, u Malom Zvorniku. Kako je objasnila, nezaposleni lekari neće da idu u manja mesta, da odlaze od kuće, gde žive sa "tatom i mamom". Ona je zamerila mladim lekarima što neće u manja mesta, a hoće u Kanadu, gde, kako je istakla, "nema tate i mame".

Poslednja u nizu njenih izjava je da Srbija treba da zabrani izvoz genetskog materijala. "Znate da su Rusi svojevremeno zabranili izvoz genetskog materijala van zemlje, mislim da i mi to treba da uradimo",  rekla ministarka Grujičić ističući da zaštita podataka u oblasti zdravstva treba da bude mnogo bolja i da je bio održan "čitav niz sastanaka u vezi s tim".Povodom toga što se našla na spisku "ruskih agenata", Danica Grujičić je izjavila da spada u osobe koje će radije umreti nego da ne kažu šta misle i da zato smatra da nije za špijuna. Na pitanje kako onda objašnjava da se našla na famoznom spisku, Grujičić konstatuje da papir svašta trpi.

Danica Grujičić mozak vidi kao svemir, nervnu ćeliju kao zvezdu, a svaku potpornu ćeliju kao planetu, izjavila je jednom prilikom. "Obožavam hirurgiju zato što je konkretna i odmah se vide rezultati. Kad spasim pacijenta osećam se kao produžena ruka boga", navela je prof. dr Grujičić, u jednom intervjuu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati