Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

19. 04. 2023. 10:23 7

Milijarder kupio srpsku banku

Novi vlasnik Expobanke a.d. Beograd od ovog utorka je zvanično Aleksander Šnajder (Alexander Shnaider). On je vlasništvo od sto odsto ove banke stekao upravo 18. aprila, upisavši se u Centralni registar hartija od vrednosti. Šnajder je istovremeno i većinski vlasnik Adriatic banke u Crnoj Gori, gde je prethodno bio suvlasnik - nikšićke Železare.

Kako navodi N1, Expobank, nekadašnja Marfin banka, do sada je bila u vlasništvu takođe fizičkih lica – državljanina Ruske Federacije Igora Kima, koji je imao udeo od 72,25 odsto, dok je German Coj imao udeo u vlasništvu 17,86 odsto. Ostalo su činili mali akcionari sa udelima od 3,18 odsto i manje.

Od 18. aprila je kao vlasnik Expobanke upisan Alexander Shnaider, koji već u većinskom vlasništvu ima banku u regionu – Adriatic banku u Crnoj Gori.- Adriatic banka nije tražila prethodnu saglasnost Narodne banke Srbije za sticanje vlasništva koje će joj omogućiti pet odsto i više glasačkih prava u Expobank a.d. Beograd, ali je prethodnu saglasnost zatražio i 29. marta 2023. godine dobio njen indirektni vlasnik sa 80 odsto učešća u kapitalu te banke – Alexander Shnaider - navela je Narodna banka Srbije.

Podnosilac zahteva za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u banci je, ističe NBS, u skladu s propisima, dužan da o sticanju vlasništva za koje je data ova saglasnost obavesti NBS.

- NBS je informisana da je Alexander Shnaider 18. aprila 2023. godine stekao sto odsto vlasništva u Banci, što je upisano u Centralnom registru depoa i kliringa hartija od vrednosti, tako da su ovi podaci o banci istog dana ažurirani i na internet stranici NBS - navela je centralna banka.

Aleksander Šnajder je, prema navodima Forbsa - kanadski državljanin rođen u Rusiji.

Na Forbsovoj listi svetskih milijardera za 2010. godinu, nalazio se na 773. mestu, sa bogatstvom od 1,3 milijarde dolara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati