Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

19. 04. 2023. 06:57 0

Kako prepoznati nasilnika?

Pravila često i nema, ali je uoočena praksa da se kreće od verbalnog nasilja koje brzo preraste u ono fizičko. Problematični znaci koje ne treba prenebegnuti ispoljavaju se i na samom početku veze. Omalovažavanje, ismevanje, potcenjivanje, želja za potpunom kontrolom... Sve su to signali da nešto ozbiljno nije u redu.

 - Iz tog psihološkog nasilja, često se i lako prelazi u fizičko. Ako osećate strepnju kad partner treba da dođe kući, ako vam je neprijatno da sa njim budete među drugim ljudima jer znate da ćete doživeti poniženje i uvrede i da će nastati pakao kad dođete kući, svesni ste da on nikada nije zadovoljan načinom na koji se ponašate, živite sa nasilnikom - prokomentarisala je psiholog Tatjana Daničić i izdvaja još jedan obrazac ponašanja kojem su skloni nasilnici - muškarac posle nasilja postaje umiljat, naizgled potčinjen, svašta joj obećava i postaje baš onakav kakav ona želi da bude.

Čini sve da je opet prevari i zadrži u odnosu.

Žena se tad oseća konfuzno. Često se pita šta sa njom nije u redu i iz nekih svojih razloga i osobina koje ima ostaje u vezi sa nasilnikom. Iako zvuči paradoksalno, žrtve u takvom odnosu imaju neku vrstu psihološke dobiti jer nastavljaju poznate obrasce koji su im nametnuti u porodicama porekla", dodala je i napomenula da žene često nemaju snage da napuste nasilnike, ali je poručila:

- Treba odmah pozvati policiju. Tu nema odlaganja jer će joj kasnije možda biti prekasno. Policija će prekinuti nasilje i policijski službenici će proceniti rizik u kom se žrtva nalazi. Mogu da izreknu mere zabrane prilaska i kontaktiranja između nasilnika i žrtve i tako će se sprečiti nastavljanje nasilničkog ponašanja i njegova eskalacija - 

Nasilje nad ženama je tokom poslednje decenije postalo endemsko u svakoj zemlji i kulturi, saopštila je 2021. Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Fizičko ili seksualno nasilje je, prema istraživanju ove organizacije, doživela svaka četvrta žena na svetu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati