Društvo i ekonomija

[ Izvor: Dragiša Čolić ]

12. 04. 2023. 06:58 6

Vu-či-ći, Vu-či-će-vi-ći, Ša-pi-či-ći... i ostali

Od kako je mlađani Luka Kebara, narodni nam poslanik, jedan od svršenih polaznika SNS akademije za mlade lidere, nasred skupštinskog zasedanja objasnio: "Naš predsednik Aleksandar Vučić, koji je u Kini poznat kao Vu-či-ći, što u prevodu znači 577", nakon čega mu je uputio i pozdrav "koji će svi razumeti - Vu - či - ći - 577!", usledio je gromoglasni aplauz, a zatim i interno takmičenje unutar SNS-a, ko će veću količinu gluposti da isporuči, te tako i napreduje u partijskoj hijerarhiji.

Za sada ubedljivo vodi Dragan J. Vučićević koji je ovih dana, uz pomoć svog branioca Sime Spasića i udruženih režimskih medija na čelu sa TV Pinkom, uspešno prezentirao sagu o "žutom pravosuđu" koje ga je, ni krivog ni dužnog, osudilo samo zato što je navodno uvredio novinara Jugoslava Ćosića, tako što je na svom tviter profilu napisao da je Ćosić "šiptarski plaćenik", "sluga mafijaško-tajkunske hobotnice" i da "obavlja prljave poslove u Srbiji za krvav keš".

Sud je bio drugačijeg mišljenja - da to jesu uvrede, pa je Vučićevića, u skladu sa važečim propisima, kaznio novčanom kaznom u iznosu od 200.000 dinara - što piše i u pravosnažnoj presudi, koju on uporno krije, a uz pomoć poziva za izdržavanje zatvorske kazne tvrdi da je kažnjen zatvorom za verbalni delikt, pa predstavlja sebe kao borca za ukidanje zatvorske kazne za izgovorenu reč, odbija da plati kaznu, ide dobrovoljno u zatvor, stupa u štrajk glađu - sve do ukidanja zatvorske kazne za verbalni delikt koja za to delo u našem pravosuđu i ne postoji.Ukidanje krivičnog dela verbalnog delikta, ne znači da je ukinuta i kazna za uvredu. Razlika je samo u vrsti kazne - novčana, a ne zatvorska. Tako je u svim pravosudnim sistemuma u svetu koji su ukinula zatvorsku kaznu za verbalni delikt, gde spada i naš. Dakle, Dragan J. Vučićević nije kažnjen zatvorskom, već novčanom kaznom, koja se, ako kažnjeni odbija da je plati, zamenjuje zatvorom. Drugačije rešenje za tu vrstu kazne, do sada - u svetu, nije pronađeno, jer bi u protivnom to bila kazna bez sankcije.Proizilazi da se Dragan J. Vučićević upravo za to i zalaže. Ne čudi što za to u ovom režimu ima brojne branioce, jer se njihova vladavina - u svojoj osnovi, na obmanjivanju, lažima i uvredama - i zasniva. Saučesnik u svemu tome je i predsednik države, Vu-či-ći 577, lično - diplomirani pravnik, "najbolji u istoriji Pravnog fakulteta u Beogradu", koji moli kažnjenog da plati kaznu, nudi čak da je i on plati umesto njega, a ne pada mu na pamet da postupi onako kako se prilikom preuzimanja te dužnosti svečano zakleo - da će u ovoj zemlji biti čuvar zakonitosti. J.... ti državu, ne smem da kažem predsednika, u kojoj se zakonitost tako čuva.Drugi po rejtingu je Aleksandar Šapić, po kineskoj terminologiji Ša-pi-čić, novoimenovani gradonačelnik Beograda, koji ubrzano napreduje, tako da preti da pretekne i Dragana J. Vučićevića, koji je kao svoj metod napredovanja odabrao da oponaša i samog Vu-či-ći 577. Ša-pi-čića je teško objasniti, pa je najbolje da on predstavi samog sebe u serijalu - Sistem naplate u gradskom saobraćajnom preduzeću. Naravno, on radi to sam, po ugledu na svog vođu koji objašnjava i neobjašnjivo, sada i uz pomoć kineske table, pa tako i Ša-pi-čić. Tablu mu instaliraju pomoćnici. Sledi dijalog koji neodoljivo podseća na dijalog Vu-či-ća 577, sa direktorom puteva Srbije Zoranom Drobnjakom. Naravno, tu je i kineska tabla.

- Ovo neće da radi - kaže instalater.

- Pa, ne znam o čemu se radi, to je trebalo da vidiš o čemu se radi pre nego što smo došli. To mi je tako uvek. Kad ja kažem morate sve da probate, oni sve znaju i svi se ljute i onda baš danas nismo imali sreće, što se baš danas, pokvarilo u momentu kad je ovo. I onda Šapić vrišti, dernja se. Hajde smirite se, ne mogu da trošim koncentraciju pored svega i na vas. Sad ne diraj ništa, samo se skloni, sad zaboravi. Je l' mogu da vas zamolim, vas dvojicu, da izađete napolje da vas ja ne izbacujem, pa ću ja sam? Hajde, ipak to promeni jer smo za to davali bolja objašnjenja. Hajde promeni. Je l' si promenio? Baci, sine, ovo. Hoće li sada da radi? Sad vidite kako je meni. Treba da spreme jednu prezentaciju i samo prebacuju... Pod pritiskom sam psihološkim.Da li zbog psihološkog pritiska, kineske table, servisera ili nečeg drugog, tek Aleksandar Šapić nije uspeo ni u četiri nastavka da se dogovori sa sobom koliko treba da bude cena dnevne karte u prevozu, pa će morati da se obraća Beograđanima i peti put jer je ispalo da je cena nedeljne vozne karte skuplja od sedam pojedinačnih dnevnih karata. A pitanje je jednostavno - ima li u administraciji grada Beograda, stručnih ljudi, npr. saobraćajnih inženjera, koji bi uspešno osmislili i prezentirali ideju predsednika Šapića, ili on mora sve to sam - svojeručno, desnom ili levom rukom svejedno.

Dragiša Čolić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati