Društvo i ekonomija

[ Izvor: RSE/Nova.rs ]

07. 04. 2023. 13:44 7

Putevi niču bez tendera, Radoičić i Veselinović trljaju ruke: Ovo su kineski poslovi koje dobija dvojac sa crne liste SAD

U blizini Požege, Lajkovca i Požarevca niču desetine kilometara puteva koje na osnovu direktne pogodbe sa državom, bez tendera, grade kineske firme. A na gradilištima, mašine srpskih firmi koje povezuju isti ljudi - Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako navodi RSE, njih dvojica su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije zbog sumnji na korupciju i međunarodni organizovani kriminal. Vlasti Kosova povezuju ih sa kriminalnim aktivnostima.

Međutim, Srbija koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ne priznaje ni optužbe kosovskih vlasti. Zvanični Beograd odlučio je i da ne primenjuje sankcije SAD i Velike Britanije, jer za to ne postoje međunarodne obaveze.

U javnosti Srbije, Radoičić i Veselinović se predstavljaju kao poslovni partneri, biznismeni poreklom sa Kosova.

Radoičić je i potpredsednik Srpske liste - partije Srba sa Kosova koja ima podršku aktuelne vlasti u Beogradu, predvođene Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je utvrdio da su tri firme povezane sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem u protekle dve i po godine bile podizvođači na najmanje tri putne deonice u Srbiji.

Zajedničko za te tri saobraćajnice je da su glavni izvođači kineske kompanije - Šandong i CCCC.

Da na gradilišta dođu firme povezane sa Veselinovićem i Radoičićem odobrenje su dale državne institucije, a dva posla su im dodeljena nakon uvođenja američkih sankcija u decembru 2021.

Puteve su gradila preduzeća Inkop iz Ćuprije i Novi Pazar-put, u vlasništvu Veselinovića i Radoičića i na crnoj listi SAD. U trećoj firmi, kamenolom Slovac, njih dvojica bili su suvlasnici.

Angažman je bio izgradnji deonice autoputa Preljina-Požega i brzih saobraćajnica Iverak-Lajkovac i Požarevac-Golubac.

Broj podizvođača kineskih kompanija meri se u desetinama, ali je RSE analizirao samo poslovanje firmi povezanih sa Radoičićem i Veselinovićem, jer su jedine pod inostranim sankcijama. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati