Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

05. 04. 2023. 12:47 2

Porodice poginulih rudara traže snimak iz jame

Advokat porodica osmorice rudara stradalih u jami Soko kod Aleksinca pre godinu dana traži u ime klijenata da se objavi snimak iz samog rudnika za koji je aktuelna ministarka rudarstva, kaže, rekla da postoji. Podseća da se čeka i odgovor Skupštine Srbije po pitanju osnivanja anketnog odbora o stanju u domaćim rudnicima i u Sokolu u trenutku nesreće - što su inicirale porodice.

Čeka se i treći put odluka Osnovnog aleksinačkog tužilaštva o pokretanju postupka, do sada su to uporno odbijali, a ukoliko se to ne desi, postoji mogućnost privatne tužbe.

- Teško je za majku i za brata, majka da živi, on da leži u crnoj zemlji - rekla je majka jednog od poginulih rudara u Aleksincu na konferenciji za medije u Domu kulture.

Većina kaže i da im se za godinu dana niko iz nadležnih u rudniku nije obratio.

- Niko nas ne zove iz rudnika, šta god da kažem, bilo bi suvišno.
- Neki su došli samo da zapale sveću, kolege i direktor, i to je to… Želim da se zahvalim maratoncu koji se setio njih, koji je trčao, hvala im puno što su se setili.

Majke, supruge, ćerke poginulih rudara za N1 kažu da, šta god da se desi, isteraće slučaj do kraja.

- Koliko god oni odbacivali, mi smo rekli – idemo dalje. Šta god odlučili, od višeg ima viši - kazala je jedna žena.

A da je situacija u rudniku, dobra, kažu, nije.- Nije mogla nesreća sama od sebe da se desi. Da je njima dobro, ne bi bežali gde im odgovara. To je sam znak da ovde nešto nije kako treba - uverena je rodbina poginulih.

- Ima krivih i odgovornih, zato što se znalo, nije se samo tek tako tog dana desilo, zato nećemo da stanemo - dodala je druga žena.

Podsećaju da su se radnici u rudniku žalili svojim porodicama na "čudne mirise".

- Mesec dana pre nesreće, on je znao da će nešto da se desi. Kaže – osećam na pokvarena jaja, sumpor, neki čudan miris. Znali su da će nešto da se desi, samo nisu znali kad - tvrde.

Advokat Bratislav Stojanović podseća da se u medijima gvoorilo o snimku iz rudnika u trenutku nesreće.
- Mi smo dobili informacije neposredno posle nesreće, tadašnja ministarska energetike i rudarstva je sama spomenula da postoji snimak iz jame. Mi nemamo saznanja da postoji kao materijalni dokaz, dobili smo informacije kao i vi, iz medija, provlačile su se kroz medije i ostale su nedorečene. Mi planiramo da budu saslušani rudari, njih 20 preživelih, a paralelno ćemo predložiti kako se vrši obezbeđenje rudnika, da li postoje audio i video zapisi, imamo informaciju da postoje senzori za metan i ventilacioni sistem. Pokušaćemo da dođemo do tih sazanja - izjavio je Stojanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati