Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

04. 04. 2023. 17:07 8

"Odluka o premeštaju tužiteljki je zakonita"

Odluka Višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića o premeštaju dve njegove zamenice Bojane Savović i Jasmine Paunović iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal je u skladu sa važećim Zakonom o javnom tužilaštvu, ocenio je Poverenik za samostalnost Državnog veća tužilaca u saopštenju za javnost.

Povernik ukazuje da se ovo saopštenje odnosi na promenu Plana i Programa Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, i nakon navođenja radnji koje je preduzeo u postupku, konstatuje da Viši javni tužilac nije izdao obavezno uputstvo zamenicama o bilo kom aspektu njihovog rada.

- Smatram da se u konkretnom slučaju ne radi o spoljnom uticaju u smislu Zakona o javnom tužilaštvu, već da se radi o organizacionom pitanju u okvru Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za koje je nadlezan Viši javni tužilac koji je po važećim ppropisima ovlašćen da uredi organizaciju rada i postupanje u predmetima Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije - naveo je Poverenik.
U saopštenju takođe podseća na Mišljenje Konsultativnog veća evropskih tužilaca, gde se u delu koji se odnosi na spoljnju i unutrašnju nezavisnost, navodi da “unutrašnja nezavinsost ne znači da je svaki tužilac slobodan da radi bilo šta: tužilac može biti podredjen hijerarhijskoj strukturi čija je svrha da obezbedi na jasan način i bez prejudiciranja nezavisnosti, dobro funkcionisanje tužilaštva u celini, kao i uskladjeno, dosledno i ujednačeno postupanje u sprovodjenju pravde i zaštiti ljudskih prava”.Poverenik takođe konstatuje da se na osnovu dobre prakse i profesionalnih standarda postupanja u rukovodjenju javnim tužilaštvom može zaključiti da nije preporučljiva promena zamenika javnog tužioca u postupanju u bitnim predmetima, a posebno u toku preduzimanja dokaznih radnji koje su represivnog karaktera, ukljucujući i primenu mera lišenja slobode i policijskog zadržavanja, kao i predloga za odredjejivanje pritvora nadležnom sudu, a sve to radi održavanja neophodnog kontinuiteta i integriteta u postupanju u konkrernom predmetu.

Podsećanja radi, osumnjičeni su u predmetu EPS su po nalogu Višeg javnog tužioca u Beogradu lišeni slobode 23. februara zbog sumnje da su izvršili krivično delo Zloupotreba službenog položaja i Zloupotreba položaja odgovornog lica. Protiv svih osumnjičenih se vodi istraga i nalaze se u pritvoru. Takođe je pokrenuta finansijska istraga protiv svih osumnjičenih.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati