Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

04. 04. 2023. 15:48 3

Lek Folkodin se povlači sa srpskog tržišta!

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) oglasila se u toku dana i saopštila da se lek Folkodin povlači sa tržišta Srbije. Lek Folkodin se koristi za ublažavanje akutnog nadražajnog, neproduktivnog (suvog) kašlja uzokovanog oboljenjima respiratornih puteva.

Kako beogradski mediji nezvanično saznaju, zamene za Folkodin Alkaloid (folkodin) nema. Kako njihvo izvor objašnjava, ukoliko i ima ovog leka na stanju, farmaceuti nakon zvaničnog pisma zdravstvenim radnicima neće smeti da ga izdaju.

U pismu upućenom zdravstvenim radnicima navedeno je i sledeće:
- Primena folkodina u periodu do 12 meseci pre anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore;

- Nisu identifikovane efikasne mere za minimizaciju ovog rizika kod pacijenata koji su bili izloženi lekovima koji sadrže folkodin. Zbog toga se lekovi koji sadrže folkodin povlače iz prometa. Jedini lek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Republike Srbije je lek Folkodin Alkaloid (folkodin), kapsula, tvrda, 10 mg;

- Potrebno je da lekari razmotre druge alternativne terapije i posavetuju pacijente da prestanu da koriste folkodin.Takođe, u objavi se navodi da u slučaju anestezije koja zahteva primenu neuromuskularnih blokatora, potrebno je da zdravstveni radnici provere da li su pacijenti koristili folkodin u poslednjih 12 meseci. Ukoliko jesu, u pismu se navodi da je "potrebno da budu svesni da su moguće perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore".Evropska agencija za lekove (EMA) još u decembru prošle godine preporučila je da se povuku lekovi sa aktivnom supstancom folkodin, koji se primenjuju u lečenju neproduktivnog (suvog) kašlja kod odraslih i dece. U Srbiji je u prometu lek Folkodin Alkaloid u tabletama. Agencija je utvrdila da ovi sirupi mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt, navela je EMA.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati