Društvo i ekonomija

D. Ljutić

01. 04. 2023. 07:00 32

Čiji si ti mali: Srpska policija čeka direktora

Oko 40.000 zaposlenih u MUP Srbije više od godinu dana očekuju svog novog šefa, ali će kako tvrde naši izvori, na to mesto zasesti osoba koja nije iz Javne bezbednosti, a bliska je Bratislavu Gašiću

Srbija više od godinu dana nema direktora policije. Vladimiru Rebiću, prethodnom direktoru policije, u decembru 2021. istekao je mandat, a Ministarstvo unutrašnjih poslova još nije raspisalo javni konkurs za ovu poziciju.

- Vršilac dužnosti nema potpuni legitimitet, drugačije je kada se ta osoba postavi putem javnog konkursa, pa je veća odgovornost. Mesto načelnika uprave kriminalističke policije, što je ustvari drugi čovek policije posle direktora, takođe je upražnjeno. U MUP-u radi oko 40.000 ljudi i oni mogu da popune te rupe, ali nije dobar signal da policija radi bez direktora ili bez načelnika uprave kriminalističke policije -  tvrdi naš izvor, blizak dešavanjima u srpskoj policiji.

Kako dalje svedoči naš sagovornik, prijem u radni odnos u policiji se u najvećoj meri vrši na osnovu pripadnosti političkoj stranci, pri čemu se ne vodi računa o stručnoj spremi kandidata. Tako postoje primeri da je na mesto komandira policijske stanice zaposleno lice sa neadekvatnim radnim iskustvom i obrazovanjem.- Ne postoji sistem internog oglašavanja slobodnih mesta u MUP-u, što otvara mogućnost za koruptivnu radnju primanja i ugovaranja primanja mita ili usluga za obuku, premeštaj i unapređenje. Policijski službenik ne poseduje informacije o slobodnim radnim mestima u MUP-u u slučaju da želi da napreduje ili da traži premeštaj, čak iako poseduje odobrenje svog pretpostavljenog koje je neophodno za premešta - navodi naš sagovornik i dodaje:

- Skoro nigde ne postoji raspisan konkurs za upražnjena radna mesta u MUP-u ili za poziv za dodatnu obuku, u kome će biti navedeni jasni kriterijumi za prijavljivanje. Premeštanje se najčešće vrši prema pripadnosti političkoj stranci ili prema rodbinskoj ili pak prema prijateljskoj vezi.

Politizacije funkcije bilo je i za vreme Vladimira Rebića. Premda je bio u senci ministara, najpre Nebojše Stefanovića, a potom i Aleksandra Vulina, javnost je mogla da ga čuje. Njegov odlazak povezuje se sa jednom od njegovih poslednjih izjava koje je dao kada je branio inspektore koji su otkrili aferu Jovanjica.

- Glavne dve pozicije u MUP-u su direktor policije i načelnik UKP-a. Mnoga rešenja koja su u međuvremenu potpisivali pomoćnici policije su osporavana na sudovima. Najveću odgovornost za to što nemamo direktora policije snosi Vlada Srbije. To vam je jednako Aleksandar Vučić. Veruje se da on traži čoveka koji će mu biti slepo veran, a za sada ima Gašića, drugi mu ne treba - kaže naš sagovrnik i dodaje:

- U mnogim policijskim stanicama već duže vreme upražnjena su mesta zamenika komandira, zato što direkcija ne funkcioniše na najbolji način bez direktora. To ostavlja negativne rezultate u radu policije. Veruje se da će ministar Gašić progurati nekog svog čoveka za direktora policije.

Direktor policije Bratislav Gašić je fanatični podanik koji je spreman da uradi sve. Sve što se od njega traži, ali i više od toga. Oni koji ga poznaju iz vremena trgovine kafom, tvrde da su jedino njegove ideje gore od naloga koje dobija.

On je beskonačno opčinjen silom koja njemu daje moć. Ta patološka veza je okvir za sve najgore što dolazi. Pa, šta će vam policajac direktor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati