Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

28. 03. 2023. 06:54 2

Šta sve može da se kupi za 10 dinara?

"Neću žvaku, hoću kusur", bio je čuveni beogradski grafit iz vremena kada se kusurom u vrednosti žvake moglo kupiti još nešto, a ne samo žvaka ili se bar, u slučaju dece, moglo početi štedeti ostavljanjem kovanice u “kasicu prasicu”.

Najsitniji kusur, kovanice od jednog, dva ili pet dinara, dobar deo građana i ne uzima. A ako pođemo od pretpostavke da je danas prva asocijacija kusura za koji se nešto može još pazariti papirna novčanica od 10 dinara, verovatno vam je prva asocijacija da se to “nešto”, sem žvake, može nabrojati na prste jedne ruke. Odgovor je delimično tačan.

Jer, spisak onoga što prilikom kupovine umesto kusura od jednog "Vuka" možete dobiti ili namenski kupiti za samo ili čak manje od 10 dinara, iznenađujuće je duži.

Naime, na osnovu pregleda cena u velikim marketima koji posluju u celoj Srbiji, kao i u nekoliko lokalnih prodavnica, spisak artikala koji koštaju 10 dinara ili su jeftiniji, "proteže" se na više od 20 stavki! Doduše, ništa na tom spisku nije teže od 10 grama!
Spisak kesica koje je moguće kupiti za jednog "Vuka" tek je "dugačak": tu su 3 grama origana, 5 grama konzervansa ili vinobrana, te po jedna kesica od po 10 grama praška za pecivo, vanilinog šećera i sode bikarbone. I, važno je znati zbog predstojećih vaskršnjih praznika, kesica boje za jaja. Ako ste radi nekome napisati pismo, novčanica od 10 dinara nudi delimično rešenje – za ovaj iznos može se kupiti koverat "beli ameriken", ali i grafička olovka sa gumicom. Na žalost, pismo nećete moći da pošaljete ako vam je "budžet" samo 10 dinara, jer je poštarina skuplja.

Deset dinara sada košta i jedna zaštitna maska, a nije se loše podsetiti da su maske na početku pandemije koronavirusa kod nekih proizvođača, na osnovu nestašice, imale višestruko veću cenu. Konačno, iz Blica su pronašli i da je za 10 dinara moguće kupiti i malu versku sveću. Deset dinara ili čak manje, zavisno od trafike do trafike, koštaće vas i kutija čuvenih "zebra" šibica. Dakle, ako ste vernik i želite da u crkvi upalite sveću "za zdravlje", potreban vam je minimalni izdatak.
Sa spiska "šta ima da se kupi za 10 dinara", inače, ispalo je nekoliko artikala koji su toliko vredeli do pre dve-tri godine: kifla u popodnevnim satima u beogradskim pekarama i cigarete na komad, a najjeftinije malo pakovanje papirnih maramica staje 11 dinara. Za 10 dinara moglo se na pijaci pazariti i jedno jaje, ali sada vam za jaje treba duplo više para, ako se zadesite na pijaci u Valjevu ili Čačku, odnosno, celih 25 dinara ako jaje kupujete u Novom Pazaru, što je najviša martovska cena ovog proizvoda.

Skuplji ne samo od 10, nego i od 20 dinara, su pojedini začini: kesica kima je 26, bibera 27, a cimeta 28 dinara. Nijedna nije teža od 10 grama, naravno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati