Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

25. 03. 2023. 07:00 14

Ponovo pomeramo sat i to nas opasno nervira

Letnje računanje vremena počinje u nedelju, 26. marta. Tada ćemo, u noći između subote i nedelje kazaljke pomeriti za jedan sat unapred, dakle sa 2 na 3 sata. Te noći ćemo spavati sat vremena manje, ali će dan biti duži.

Populizator astronomije Branko Simonović objasnio je da, ukoliko Srbija trajno ostane na zimskom računanju vremena, bez promene časovnika u proleće, njeni stanovnici ne bi iskoristili veći deo obdanice.

- Kada bismo ostali trajno na zimskom čitanju vremena, prespavali bismo tokom većeg dela dana, ovaj prvi deo obdanice, ovaj svetli deo, a vrlo malo bi nam ostalo za potonje aktivnosti po svetlom delu dana - rekao je Simonović za Tanjug.

On je objasnio da Srbija trenutno menja časovnik po sezonskom vremenu i da se tim pomeranjem časovnika za jedan čas izmeštamo u istočno-evropsku vremensku zonu.

- Što se tiče stanja u kome mi sada živimo, to je takozvano sezonsko ukazno vreme, a ono podrazumeva da se jednom u toku godine, sezonski časovnik pomera u susednu, odnosnu da se vreme udesi u ovom slučaju pomeranjem časovnika za jedan čas tako da se privremeno izmeštamo u našem slučaju u istočnu vremensku zonu - naveo je Simonović.

On je objasnio da ukoliko Srbija, koja trenutno pripada srednje-evropskoj časovnoj zoni, odluči da trajno pređe u istočno-evropsku časovnu zonu i prihvati trajno letnje čitanje vremena, njeni građani bi bolje iskoristili obdanicu.

Međutim, prema njegovim rečima, to bi nas izmestilo iz časovne zone koju pripadamo i delimo sa susednim zemlja i središnjom i zapadnom Evropom.

- Dakle, Srbija bi u tom pogledu bila jedan izuzetak, na taj način bismo se odvojili i od Republike Srpske sa kojom imamo i političke i interesne veze. Dakle u svakom slučaju to bi bila posledica na trajnjem ostanku na letnjem čitanju vremena - zaključio je Simonović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati