Društvo i ekonomija

Dejan Ljutić

24. 03. 2023. 05:45 26

Miodrag Majić: Treba nam još tužilaca i sudija koji će reći DOSTA JE!

Treba nam još hrabrih sudija i tužilaca, koji su spremni da nakon decenija ćutanja, izađu iz svojih kabineta i kažu: Dosta je! - tvrdi u intervjuu za Direktno. rs dr Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu

Hoćemo li dočekati da predsednik Aleksandar Vučić zatraži ostavke republičkog  javnog tužioca Zagorke Dolavac i višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića?

- Zalažem se za to da se predsednik u ovoj oblasti uopšte ne izjašnjava jer izbor i razrešenje pravosudnih funkcionera ne spadaju u njegovu nadležnost. Međutim, naučeni smo na to da predsednik često iskoračuje izvan svojih ustavnih ovlašćenja, tako da ne bi bilo nezamislivo da i po ovom pitanju u jednom trenutku da svoj sud, a možda i donese konačnu odluku. Uostalom, nedavno je, ponovo zaboravljajući na podelu vlasti i njene reperkusije, govorio o tome kako je hajka protiv tužioca Stefanovića neosnovana i politička.

- Zato sam i rekao da, nažalost, opstanak gospođe Dolovac i gospodina Srefanovića isključivo zavisi od političke podrške "sa vrha". U tom smislu, naravno, moguće je da se u jednom trenutku stvari promene i da predsednikov pogled na ovu stvar postane dijametralno drugačij i- tvrdi za naš portal sudija Majić.

Državno veće tužilaštva još ne reaguje na (ne)rad Dolovac i Stefanovića. Čekaju li oni nečiji mig?

- Po ko zna koji put smo svedoci neoprostivog ćutanja institucije koja bi morala da razreši nastale probleme. Zbog toga je teško otrgnuti se utisku da DVT upravo čeka signale "odozgo" kako bi se prilagodio pravcu iz kog će "vetar dunuti". Na taj način pravosuđe po ko zna koji put manifestuje sopstvenu nezrelost i potrebu za tutorstvom. S jedne strane, navodno se bori za samostalnost i nezavisnost, a sa druge, kad se pojavi potreba za manifestacijom sopstvene uloge i zrelosti, iz pravosudnih institucija dopire muk. Zato sam u toj meri skeptičan kad je reč o najnovijoj reformi. Jedina prava reforma ovde će se dogoditi kad ljudi u pravosuđu prestanu da se ponašaju kao roblje političara.

Vlast je nema i na proteste naroda zbog lošeg stanja u pravosuđu?

- To je uobičajeno ponašanje političkih moćnika. Sve dok ocenjuju da su protesti i negodovanja pod kontrolom da im ne nanose previše štete, mišljenje građana ih ne zanima. Tek kad stvari postanu opasne po rejting pozicije, bude se i postaju spremni na kompromis. Ovo je odlika nezrelih demokratija gde je interes partije jedino što stvarno zanima donosioce političkih odluka, koje bi morali da vode dijametralno suprotni principi. U razvijenim sistemima vlast koja se tako ponaša birači kazne na izborima. Ali, mi smo nažalost i dalje demokratski nezrelo, partokratsko i klijantelističko društvo. 

Ima li šanse da se probudi srpsko pravosuđe?

- Mislim da smo u "slučaju tužiteljki" bili svedoci određenog buđenja. Ma kako sve ovo što se zbivalo delovalo malo i nedovoljno, reč je o nečemu što se nije dogodilo tokom čitave moje karijere koja traje već skoro tri decenije. I zato se sa sigurnošću može tvrditi da stvari u pravosuđu više neće biti iste. Samo će nam trebati još mnogo hrabrih tužilaca i sudija, spremnih da izađu iz kabineta koje su se zatvorili i da nakon decenija ćutanja i pristajanje kažu, dosta je - zaključio je Majić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati