Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 03. 2023. 12:41 18

Novo iživljavanje Drmanca PLATIĆE građani Srbije!

Još jedno iživljavanje Slobodana Drmanca, starog-novog načelnika Odeljenja kriminalističke policije PU Novi Sad, javnosti poznatom po tome što je SUK svojevremeno podneo krivičnu prijavu protiv njega zbog osnovane sumnje da je 2020. pretukao autističnog mladića, platiće građani Srbije, ovoga puta uzbunjivaču iz MUP-a.

Snimak batinanja autističnog mladića 8. jula 2020, bio je vrhunac policijske brutalnosti tokom protesta te godine. Ni snimak, ni to što je javnost bila zgrožena postupkom policajaca, nije bilo dovoljno za srpsko pravosuđe, pa je postupak protiv Drmanca obustavljen.

Ne samo da nije završio na optuženičkoj klupi zbog nasilničkog ponašanja, za šta ga je SUK sumnjičio, već je, početkom prošlog meseca, Drmanac na velika vrata vraćen na mesto načelnika novosadske kriminalističke policije. U vreme kada je Apelacioni sud u Novom Sadu odlučivao o pravnosnažnosti presude tamošnjeg Višeg suda, koji je prvostepeno utvrdio da je policajac-uzbunjivač Duško Kovačević, trpeo odmazdu MUP-a nakon što je ukazao na prekomernu silu funkcionera novosadske policije, među kojima je, opet, bio i Drmanac.

Apelacioni sud je utvrdio da su se šefovi iživljavali nad Kovačevićem, nakon što je, između ostalog, ministru policije (u to vreme je bio Nebojša Stefanović na čelu MUP-a) prijavio bivšeg v. d. načelnika OKP Slobodana Drmanca zbog navodnog nasilničkog ponašanja prema privedenom Goranu Uroševiću.

Dok su sudovi, prvo međusobno prebacivali lopticu, i tek posle pet godina smogli snage i hrabrosti da konačno preseku i presude, uzbunjivaču su bila uskraćena osnovna ljudska prava - nesmetan rad, i zaslužena penzija, jer je MUP odbijao da mu izda potvrdu. Za to vreme, najveća kazna po Drmanca bila je privremena suspenzija. A ostale kazne platićemo mi, građani Srbije. Ne samo nematerijalnu naknadu štete Kovačeviću - 100.000 dinara, već i zatezne kamate, sudske troškove, jer je MUP, u stvari država, izgubio sudski spor.

I naravno, odštetu pretučenom Goranu Uroševiću, tričavih 296.000 dinara, koliko je prvostepeno presudio sud, platiće država, to jest mi građani.

Ali, ovo, nažalost, nije jedini slučaj da poreski obveznici Srbije plaćaju za Drmančevu brutalnost na radnom mestu. Prethodno nas je koštao 6.700 evra, a to je suma koju je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio državi Srbiji da plati u postupku koji je pokrenuo Novosađanin Aleksandar Zličić. Sud u Strazburu je presudio da Srbija na ime nematerijalne štete isplati 2.700 evra Zličiću i još 4.000 evra za troškove postupka, jer je 2014. bio pretučen u novosadskoj policiji.

A jedan od pripadnika MUP-a koji je Zličiću naneo povrede bio je, prema saznanjima Direktno.rs, Drmanac, u to vreme "samo" inspektor u grupi za droge PU Novi Sad.

Zličić je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja marihuane, ali nije odustajao da pred Evropskim sudom za ljudska prava dokaže da je pretučen u policijskoj
stanici. I uspeo je u tome.

Sve to smo platili, a uzbunjivaču Kovačeviću ćemo tek da platimo. Sve u svemu, Drmanac nam je, do sada, iz budžeta izbio desetine hiljada evra. I to ako ne računamo da nam, nakon poslednjeg povećanja plata, verovatno svakog meseca iz naših ionako plitkih džepova izvlači više od 2.000 evra, na platu i doprinose da bi u budućnosti imao daleko veću penziju od nas običnih smrtnika u državi Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati