Društvo i ekonomija

Dejan Ljutić

25. 03. 2023. 07:00 10

Za našu decu: U Beogradu prosi 2.000 maloletnika

U Beogradu ima oko 2.000 maloletnih prosjaka, a najmlađi, prema nezvaničnim podacima do kojih smo došli od naših izvora koji se bave ovim problemom, nema ni četiri godine. Glavni izvor prihoda za 750 njihovih porodica, kako kažu u Svratištu za decu, jeste sakupljanje sekundarnih sirovina i - prosjačenje.

Podaci izvora pokazuju da se prosjačenjem bavi 51 odsto dece uzrasta od 10 do 14 godina, ali zabrinjavajući podatak je da je 45 odsto dece uključeno u prosjačenje od godinu dana do 10 godina.

I svetske i domaće organizacije upozoravaju da je prosjačenje postalo unosni biznis i da iza većine stoji organizovani kriminal. Prinuda na prosjačenje spada u vid trgovine ljudima, u kojoj je najzastupljenija seksualna eksploatacija, na drugom mestu je prinudni rad i na trećem prinudno prosjačenje.

Organizovano prosjačenje često je ''ispod radara'' kriminalnih dešavanja i tim problemom ne treba da se bavi samo MUP, već i komunalna policija, pravosuđe, centri za socijalni rad. U pitanju je organizovan, lukrativni posao gde se dete nalazi u krugu vrlo kriminalnog biznisa, koji se dugo nalazi kao problem ovog društva. 

Većina prosjaka pred sudom tvrdi da moraju da prose jer su siromašni, nemaju redovna primanja i lošeg su zdravstvenog stanja. Međutim, neretko se sudije sreću i sa lažnim prosjacima, koji glume svoje teške materijalne i zdravstvene prilike. 

Organizatori prosjačenja dece u Srbiji u poslednjih godinu dana su retko procesuirani. Pojedinačni slučajevi prosjačenja su se našli pred prekršajnim sudovima, ali je procesuirano svega nešto više od hiljadu za godinu i po dana, a svega par slučajeva za takozvano prosjačenje u grupi. Najviše prosjačenja je u velikim gradovima, i tačno se zna u kojim terminima i intervalima u godini i na kojim lokacijama se ono radi.

Izveštaj Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu od prošle godine (RZSZ) pokazuje da se čak 56 odsto dece u njihovoj evidenciji vode kao članovi porodica koje su korisnici socijalne pomoći i drugih davanja. Na spisku korisnika usluga centara za socijalni rad postoji kategorija deca ulice, u kojoj se navodi da ih ima 0,0 odsto, pokazuje poslednji dostupan izveštaj Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu (RZSZ), koji se odnosi na 2020. godinu.

Međutim, u avgustu prošle godine, za slučaj "deca ulice" u Beogradu se zainteresovao i BBC na srpskom. To već dovoljno govori koliko je ovo postalo veliki problem  U pisanom odgovoru, iz RZSZ kažu da je u njihovoj evidenciji 92 dece ulice. Inače, centri za socijalni rad u praksi ne reaguju po slučajevima dece u uličnoj situaciji, osim kada se dokaže da je došlo do zloupotrebe" dečijeg rada". Bukvano, dokaži da to dete prosi.

Trenutno postoji Zakon o javnom redu i miru, čiji član 12  u jednom delu glasi: Ko organizuje prosjačenje ili ko se zatekne da prosjači u grupi - kazniće se novčanom kaznom do 30.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana. Ove kazne su preblage i očigledno je, po broju dece, svakodnevno na našim ulicama, da nemaju efekta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati