Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

22. 03. 2023. 06:55 1

Isplativije im da BACE nego da doniraju hranu!

Jedan farmer je objasio da nije dao u humanitarne svrhe, jer zakon u Srbiji ne dozvoljava da se donira sirovo mleko. Da bi ga donirao, morao bi da ga pasterizuje, što zahteva dodatna ulaganja i povećava njegove i ovako velike troškove.

Problem bacanja hrane nije rezervisan samo za Srbiju. Podaci pokazuju da trećina ukupno proizvedene hrane u svetu, što je oko 1,3 milijade tona godišnje, završi u smeću. Na taj način nepovratno se gubi čak 700 milijardi evra, prenosi RTS.Trošak je daleko veći, ako se zna da je hrana veliki zagađivač, tj. da doprinosi emisiji gasova koji izazivaju efekat staklene bašte od osam do deset procenata.

Neke evropske zemlje već su se uhvatile ukoštac sa ovim problemom, pa su zakonima i raznim propisima zabranile bacanje jestive hrane.
Tako je, na primer, u Francuskoj, u kojoj se godišnje bacalo 7,1 milion tona hrane, od pre tri godine obaveza supermarketa, velikih distributera i proizvođača da hranu koja se ne proda ili koja je pred istekom roka trajanja poklone humanitarnim organizacijama i javnim kuhinjama.

U Španiji se od prodavnica i restorana traži da smanje cene proizvoda kojima isitiče rok, dok su i oni i školski restorani i menze u bolnicama i fabrikama u obavezi da doniraju hranu koja neće biti korišćena.

Nepojedenu hranu gosti restorana mogu u "kesama za ljubimce" da ponesu i nahrane životinje. Predviđeno je, takođe, da sve ono što se ni tako ne upotrebi dalje preradi u stočnu hranu. Za kršenje ovih odredaba propisane su novčane kazne i do nekoliko desetina hiljada evra.Srbija bi, kada već teži članstvu u Evropskoj uniji, mogla da usvoji mnoge dobre evropske prakse kada je odnos prema hrani u pitanju. Recimo da se pojednostavi doniranje, što bi bilo dobro i za one koji daju i za one kojima je hrana neophodna.

Uostalom da li je bolje da gladni hranu dobijaju na kontrolisanim punktovima ili da je traže, pronalaze i uzimaju iz kontejnera?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati