Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

20. 03. 2023. 21:45 13

Hapšenje ako dođe u Srbiju? Putin može mirno da spava

Nekada je predsednik Rusije Vladimir Putin bio rado viđen gost u Srbiji. Sada, međutim, protiv njega postoji poternica Međunarodnog krivičnog suda zbog ratnog zločina protivpravne deportacije ukrajinske dece. Predsednik Srbije kaže da nije hapsio pojedine optuženike, ni po obavezujućem nalogu ad hok tribunala, pa i sada ima pametnija posla. Konstatuje i da Putin tehnički ne može da dođe do Srbije. Putin može mirno da spava, ne samo zato - već i zbog Rimskog statuta po kome aktuelni šefovi država, Vlada i ministri spoljnih poslova imaju imunitet.

Nalog za hapšenje nije iznenadio svet. Razlozi za hapšenje jesu, reč je o deportaciji dece od marta prošle godine i procenjuje se da ih ima oko 16.000.

- Deca su odvođena sa područja koja jesu bila pod borbenim dejstvima, međutim, ono što bi trebalo da bude po pravu, moralu i ljudskoj logici jeste da decu vratite njihovim roditeljima. Dobar deo te dece ima roditelje, ali im kažu da su ih se roditelji odrekli, da ih ne vole, da su nacisti ili su poginuli, ali to nisu mala deca, već deca koja se sećaju roditelja i svi trpe veliku traumu. Na to se nadovezuje indoktrinacija, uče se da je Rusija majka, da nemaju više nikakve veze sa Ukrajinom, roditelji pokušavaju da dođu do dece, ali im se na razne načine to onemogućava da ih vrate u Ukrajinu ili bilo gde u Evropu - rekao je za N1 pravni ekspert za međunarodno pravo Ivan Jovanović.

Nalog za hapšenje je na papiru koji se ne može iskoristiti ni u WC, jer nije dovoljno mekan, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.

- Takozvana optužnica je smešna, glupa i izvan svakog razumnog razmišljanja i ponašanja - rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima stav da "odluka suda nije dobra", jer je cilj da se Putinu oteža komunikacija i ekonomska pozicija, a što se tiče hapšenja u Srbiji, Putin može biti miran.

- Dok traju ratni sukobi, Putin nema kuda ni da dođe do Srbije. Ja pod supenom nisam hapsio one koje je tražio ad hoc tribunal, to nije MKS. Što se mene i Srbije tiče, imamo pametnija posla u ovom trenutku, osim ako Rade Basta ne misli drugačije, a i ako misli drugačije on će sad da okači Rade Basta novi Zoran Đinđić i eto to vam je to, da stekne popularnost na taj način - rekao je Vučić.

Basta je, inače, jedini ministar koji se zalaže za uvođenje sankcija Rusiji i to uglavnom preko društvenih mreža. Prošle nedelje svi su se od njegovog stava ogradili, pa ga je ove nedelje predsednik doveo na svoju konferenciju na kojoj je od ministara još jedino prisustvovao Ivica Dačić, koji se takođe od Baste ogradio.

Inače, hapšenje Putina nije moguće, ne zbog Vučićeve dobre volje, nego upravo zbog Rimskog statuta.

- Rimski statut su potpisale 123 države, tu postoje posebna pravila za Putina, ne zbog njega kao takvog nego što je on aktuelni šef države, jer je on zaštićen imunitetom, šefovi država, šefovi vlada i ministri spoljnih poslova, preovlađujuće mišljenje u međunarodnom običajnom pravu da su oni zaštićeni od hapšenja, ne od krivičnog progona, podizanja optužnica, već hapšenja od strane drugih država, njihova država naravno može da ih uhapsi ili da im ukine taj imunitet - kaže Jovanović.

I dok Putin za sada ne može biti uhapšen čak ni ako bude otputovao, pravnici očekuju proširenje optužnice, jer već postoje dokumenti da je u okolini Kijeva bilo silovanja, ubistava, pljački i to u mestima koja su bila pod kontrolom međunarodne zajednice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati