Društvo i ekonomija

[ Izvor: IN4S ]

20. 03. 2023. 06:00 54

Nisam mogao da zamislim da će Crna Gora da se pravi na antisrpstvu

Jakov Milatović, jedan od lidera pokreta Evropa sad, najprijatnije je iznenađenje prvog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori. I ne samo to, već je favorit da 2. aprila u drugom krugu izbora okonča vladavinu Mila Đukanovića, koji je na vlasti već 32 godine (od 1991. je menjao funkcije predsednika i premijera Crne Gore).

Milo Đukanović je u prvom krugu predsedničkih izbora osvojio 35,2 odsto glasova, dok je Jakov Milatović imao 29,2. Ali, ako se uzme u obzir da je Andrija Mandić, sa svojih 19,3 odsto, dao podršku jednom od lidera pokreta Evropa sad, kao i da se očekuje podrška Demokrata i Alekse Bečića, onda je jasno zašto je Milatović favorit tog 2. aprila.

Milatović je sa Spajićem osnovao pokret Evropa sad, a sada je, čini se, pravo vreme da se podsetimo kako je favorit za predsednika Crne Gore pričao o osnivanju pokreta, istakao je da je 2006. godine glasao za nezavisnost Crne Gore, a govorio je i o odnosu ove zemlje i Srbije.

- Miki (Milojko Spajić, bivši ministar finansija, prim. aut.) bio je sa Dritanom na kafi, on je tu malo liberalniji, a ja sam više obazriv. Da li bih ja to uradio, ne bih. Nije tipični Crnogorac toliko religiozan kada je reč o praktikovanju vere. Ja sam se, recimo, prvi put pomolio za stolom kad sam otišao u Ameriku 2007, sa 20 godina. Mi smo formirali pokret "Evropa sad" koji je partija centra, sa uvažavanjem svih raznolikosti našeg društva. Ne postoji Crnogorac koji nema snažan osećaj prema velikoj Jugoslaviji - pričao je Milatović za In4S u novembru 2022. godine.

- Moj deda je oslobađao tu zemlju, bio je istaknuti partizan. Njegov otac je kao šesnaestogodišnjak učestvovao u Mojkovačkoj bici. Oni su bili bogata porodica sa dosta zemlje. Svi su listom pošli u partizane 1941. Pradeda je poginuo braneći Podgoricu, jedan sin je stradao na Sremskom frontu. Moj deda je pretekao rat, ali je posle završio na Golom otoku. Glasao sam za nezavisnost Crne Gore 2006 - naveo je tada Milatović i zaključio:

- I nikad nisam mogao da zamislim da će Crna Gora da se pravi na nekoj snažnoj antisrpskoj tezi kao što je to bio slučaj u prethodnim godinama. Stao sam na čelo naše liste za Podgoricu i ostvarili smo izuzetan rezultat. Trenutno sam usmeren na Podgoricu, ali stvari su promenljive. Nisam politički autističan da neću reagovati ako to bude traženo od mene - rekao je Milatović, preneo je portal In4S.

U međuvremenu se "slučajno" kandidovao za predsednika, nakon što je Državna izborna komisija odbila kandidaturu Milojka Spajića zbog spora oko dvojnog državljanstva.

I ne samo da se kandidovao, već je na pravom putu da nanese Milu Đukanoviću završni udarac i, kako je rekao, da ga 2. aprila pošalje u političku penziju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 54

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati