Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

14. 03. 2023. 18:09 50

Vučić pitao ko je za sankcije, troje ministara diglo ruku

Stav ministra privrede Radeta Baste da Rusiji treba uvesti sankcije, nije prvi put da se ministri izjašnjavaju o ovom pitanju. Prošli put je to bilo na zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je to tražio od članova prethodne vlade. Troje njih je podiglo ruke, ali je jedna ubrzo spuštena, piše Nova.rs.

Izjava ministra privrede Radeta Baste u kojoj poziva Vladu Srbije da uvede sankcije Ruskoj Federaciji izazvala je buru u vladajućoj većini.

Portal Nova.rs piše da su prvi sukobi o ovoj temi počeli na početku rata u Ukrajini i odigrali su se na sastanku u Palati Srbije.

Na pomentuom sastanku, održanom u SIV-u, pored predsednika Srbije i predstavnika Vlade, prisustvovao je i vojni vrh, a Vučić je obraćanje započeo pričom o teškoj poziciji u kojoj se nalazi država i pritiscima kojima je izložena da se usaglasi sa politikom Evropske unije.

- Pričao je izuzetno tiho. To je ozbiljan problem na tim sastancima, jer kad god hoće nešto da prikaže kao tragično, on šapuće dok govori. Tad je bukvalno nemoguće čuti šta govori i razumeju ga samo ljudi u njegovoj neposrednoj blizini. Tad je Vučić govorio o tome kako je Srbija u veoma teškoj poziciji, da Ukrajina neće pobediti i da slede ogromni pritisci. Tad je rekao prisutnima da on zna kako bi "neki ovde baš voleli da on uvede sankcije Rusiji", ali da on, eto, to ne želi da učini i da će to reći svima - ispričao je sagovornik blizak vrhu vlasti.

Tom prilikom je Vučiću, kako kaže izvor, tadašnja ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, sugerisala da Srbija "možda ne mora da uvodi sankcije, ali da mora da se opredeli povodom napada na suverenu državu".

- U pola rečenice ju je Vučić prekinuo sa konstatacijom: "Jeste, svi mi moramo". Tad je potpuno pobesneo i tražio da se svi izjasne. Bukvalno je rekao: "Hajde da vas vidim, ko je za to". Ruku su podigli Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović i Branko Ružić. Međutim, Ružić je u roku od nekoliko sekundi spustio ruku. Posle glasanja, Vučić se uhvatio za glavu i rekao da ćemo "možda osuditi napad" i da je sve ovo za nas veoma teško - ispričao je izvor pomenutog portala.

Sagovornik dodaje da se sednica Vlade Srbije završila tada bez bilo kakvog dogovora i da Vlada do sednice Saveta za nacionalnu bezbednost nije ni znala kakav joj je stav po pitanju ruske agresije na Ukrajinu.

Od aktuelnog javnog izjašnjavanja ministra Baste ogradili su se svi - i njegova matična stranka Jedinstvena Srbija, kao i koalicioni partner SPS. Ogradio se čak i ministar bez portfelja iz SPS-a Đorđe Milićević, sa čijeg Instagram naloga je stigao lajk za Bastin predlog. Milićević je lajk povukao i objasnio da je Bastin post lajkovao saradnik bez da ga je pročitao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 50

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati