Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

09. 03. 2023. 18:22 11

Nema uslova za likvidaciju dve firme Branka Stefanovića

Branko Stefanović, otac bivšeg ministra Nebojša Stefanovića, i dalje je upisan kao jedini zakonski zastupnik kompanija United BG, United BG Consalting i Seven Stars Company u registru Agencije za privredne registre (APR).

U julu 2020. godine, beogradski mediji su objavili vest da je Branko Stefanović preminuo, a dugovanja tih firmi prema Poreskoj upravi rastu, ukazuju podaci iz poslovnih bazi podataka.APR-u u međuvremenu nije dostavljen izvod iz matične knjige umrlih "uz inicijativu zainteresovanog lica za brisanje zakonskog zastupnika", rečeno je Novoj ekonomiji.

Zbog toga Agencija nije mogla da postupi po službenoj dužnosti i Stefanovića izbriše iz registra, navodi se u pisanom odgovoru. Stefanović je tako i dalje jedini vlasnik kompanija United BG, United Consalting Company i Seven Stars Company. APR je pokrela postupak prinudne likvidacije jedino firme United BG, zbog toga što nisu dostavljeni finansijski izveštaji ni za 2019. ni za sve naredne godine.

Oglas o pokretanju postupka prinudne likvidacije je objavljen 10. februara, a kompanija bi trebalo da bude obrisana iz registra nakon 60 dana, 11. aprila.S druge strane, United BG Consalting ima registrovan finansijski izveštaj za 2019. godinu, a Seven Stars Company ih je predao i za 2019. i 2020. godinu, ali su oba neispravna, jer ih nije potpisao zakonski zastupnik. Kako je APR odgovorio, za ove dve firme se nisu stekli uslovi za pokretanje prinudne likvidacije. APR je 1. marta objavio obaveštenje da je u toku februara 2023. godine pokrenuo postupak prinudne likvidacije za blizu 4.000 privrednih društava koja nisu dostavila finansijske izveštaje za 2019. i 2020. do kraja 2021. godine.

Podaci Narodne banke Srbije ukazuju da su računi sve tri firme u Stefanovićevom vlasništvu u blokadi, a podaci Poreske uprave da su tri poreska identifikaciona broja privremeno oduzeta.Seven Stars Company je u blokadi od 5. novembra 2020. godinem, ukupan iznos blokade do sada iznosi oko 27.000 evra. Račun kompanije United BG Consalting je u blokadi od septembra 2020. godine, sa ukupanim iznosom blokade od oko 2.000 evra. United BG ima dva računa u blokadi od septembra 2020. godine, sa ukupnim iznosom blokade 2.000 evra. Jedino kompanija Seven Stars Company ima jedan račun pri Upravi za trezor koji ne podleže blokadi, a koji je otvoren u decembru 2020. godine.

Firma United BG Consalting Company je zato i dalje registrovana za konsultantske aktivnosti, a delatnost Seven Stars Company su i dalje restorani i pokretni ugostiteljski objekti. Ova kompanija i dalje ima registrovana dva ogranka, restoran Maksim 3 na Novom Beogradu i pivnicu Maksim 2 u Starom gradu.

Stefanović je dospeo u žižu javnosti krajem 2018. godine u okviru Afere Krušik. Tada su BIRN i NIN objavili niz tekstova o tome kako je otac bivšeg ministra učestvovao u trgovini oružjem preko kompanije GIM u kojoj je bio angažovan, a da je ova firma kupovala oružje od Krušika iz Valjeva po povlašćenim cenama.Mediji su tada objavili i da je kompanija United BG dobila dozvolu Ministarstva trgovine, a uz prethodnu saglasnosnt Ministarstva unutrašnjih poslova, da trguje oružjem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati