Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

08. 03. 2023. 18:54 8

Đerlek: Mladi lekari neće moći da biraju specijalizaciju

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da su utvrdili spisak deficitarnih specijalizacija i da mladi lekari više neće moći da biraju na kojoj će specijalizaciji nastaviti karijeru, nego će ići na one deficitarne.

Poručio je da su za novi krug zapošljavanja najboljih diplomaca spiskovi napravljeni i da se samo čeka odobrenje predsednika i Vlade.Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da u zdravstvenom sistemu trenutno ima oko 20.000 lekara, od kojih su 13.500 specijalisti, 3.500 lekara je na specijalizaciji i 3.000 lekara opšte prakse.

Naveo je da je najviše internista, pedijatara i lekara opšte prakse, ali je istakao i u kojim delovima sistema je najveći deficit.

- Imamo tri specijalizacije sa kojima imamo problem, odnosno nedostatak kadra, to su nam pre svega anesteziolozi, intenzivisti, radiolozi i transfuzijska medicina - rekao je.

Mnogi specijalisti su produžili radni staž pošto nema ko da ih zameni. Đerlek je naveo da je problem nastao pre nekoliko godina "kada su se specijalizacije delile kako ko hoće".- Dođe to na naplatu kad-tad i treba sada popravljati situaciju koja već traje desetak godina, ali sam siguran da sa jednom dobrom analizom o kojoj smo razgovarali i dobrim planiranjem možemo rešiti problem - rekao je Đerlek.

Istakao je da je analizom utvrđeno da  veliki broj specijalista nije potreban, a da je u vreme pandemije nedostajalo anesteziologa i da se i sada operacije odlažu zbog nedostatka anesteziologa.

Đerlek je istakao da će se obaviti reorganizacija primarne zdravstvene zaštite i da će pojedine specijalizacije biti spuštene na nivo domova zdravlja.- Imamo zaista kvalitetnu decu koja su završila medicinske fakultete. Mi smo u Ministarstvu zdravlja već napravili spiskove, čekamo samo odobrenje predsednika Republike i Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija kako ćemo to finansijski ispratiti, ali spiskovi su spremni, odabrani su kandidati, samo čekamo podršku države - istakao je Đerlek.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati