Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

08. 03. 2023. 16:43 0

"Nedopustivo nasilje prema novinarima u Srbiji"

Mreža "Safe Journalists" koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, kao i nekoliko novinarskih udruženja, ukazali su na izuzetno lošu klimu prema novinarima u Srbiji, naročito posle najnovijih napada na novinare i tražili od vlasti da nađu napadače.

U saopštenju je navedeno da je urednik portala KRIK i istraživački novinar Stevan Dojčinović dobio pretnje smrću na TikToku, a reporter FoNeta Marko Dragoslavić fizički je napadnut. Dojčinoviću je prećeno posle učešća u podkastu "Snaga uma" portala Nova.rs, gde je govorio o životnom putu kriminalaca u Srbiji i ocenio da su u Srbiji cene naručenih ubistava drastično pale.

- Ispod video isečka iz epizode podkasta je na TikToku javno objavljen komentar "Daj te jeftinjake da te roknemo", i taj slučaj prijavljen je Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala - piše u saopštenju.
Drugi slučaj desio se sinoć u Beogradu, u Takovskoj ulici, posle skupa "Studenti za Kosovo", kada je reporteru FoNeta s leđa prišao nepoznati muškarac, navukao mu kapuljaču na glavu i dvaput ga pesnicom udario u lice, a potom pobegao. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kazao je da novi napadi na novinare nisu neočekivani, s obzirom na ambijent ispunjen mržnjom i sukobima koje uglavnom iniciraju i podstiču političari.
- Obaveza naših udruženja je da zaštitimo članove, a i sve kolege od pritisaka, pretnji i napada. I ovoga puta ćemo učiniti sve da pomognemo Stevanu i Marku, no, dometi su nam ograničeni, jer ne postoji samostalnost, odnosno potpuna spremnost državnih organa da zaštite novinare - rekao je Bodrožić.
Mreža "Safe Journalists" je pored ova dva slučaja podsetila da je jedan od autora podkasta "Dobar loš zao" Marko Vidojković morao da napusti Srbiju.

- Mreža poziva nadležne institucije da ozbiljno shvate napade i pretnje na novinare i hitno pronađu počinioce ovih dela, te ih adekvatno kazne - navedeno je u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati