Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 03. 2023. 14:34 1

Srbija se opet nije uskladila sa odlukama EU o Ukrajini

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog invazije na Ukrajinu.

Kako je ove srede saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, Savet EU je 25. februara usvojio odluku (CFSP) 2023/4321 o restriktivnim merama kojom je na listu subjekata i tela koji podležu restriktivnim merama zbog podrivanja ili ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine dodato 87 fizičkih lica i 34 subjekta.

Savet EU je 25. februara usvojio i odluku (CFSP) 2023/4341 o dodatnim restriktivnim merama portiv Rusije zbog njenih akcija na destabilizaciji situacije u Ukrajini.

Istog dana Savet EU usvojio je i odluku (CFSP) 2021/4331, kojom je proširena lista pojedinaca, pravnih lica, entiteta u tela pod restriktivnim merama zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava i zloupotreba, kao i odluku (CFSP) 2023/4311, kojom se proširuje lista pojedinaca entiteta i subjekata pod restriktivnim merama zbog situacije u Maliju.

Sa četiri nove odluke Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu - Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa prethodnih 13 odluka Saveta EU o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su donete u januaru i februaru ove godine i julu, septembru i novembru prošle godine.

Nije se uskladila ni sa odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma iz jula 2022, kao ni sa odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati