Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1/RTS ]

26. 02. 2023. 14:11 8

Mlekari blokirali most u Šapcu, protest i u Mrčajevcima

Nezadovoljni stanjem u mlečnom govedarstvu i najavljenim davanjima države, proizvođači mleka blokirali su most u Šapcu, a protestuju i u Mrčajevcima.

Stočari iz Šapca traže da premija za mleko bude 20 dinara po litru, a subvenija po grlu 40.000 dinara. Njihov zahtev je i da se uvede minimalna otkupna cena mleka i kontroliše uvoz, prenosi RTS.

Prema rečima poljoprivrednika, most će biti blokiran do 15 časova.

U 13 časova počeo je protest stočara i proizvođača mleka i u Mrčajevcima blokadom raskrsnice ka Čačku, Kraljevu i Kragujevcu.

Pored povećanja premija po litru i subvencija po kravi, oni traže i da minimalna cena litre mleka bude 70 dinara, bez PDV-a, kontrolisan uvoz mleka i mlečnih proizvoda i ograničavanje trgovačke marže.

Poljoprivrednici kažu da mleko treba da se uvozi u Srbiju samo kada ga nema dovoljno na tržištu, odnosno da uvoz bude kontrolisan.

- Trenutno, prema broju krava od oko 225.000 i sa proizvodnjom od pet, šest hiljada litara u jednoj laktaciji nemamo dovoljno mleka za celo tržište. Međutim, u prethodnom periodu uvoz mleka je bio nekontrolisan i imamo ogromne količine koje su uvezene i mi zato ne možemo da prodamo naše proizvode - objašnjava Predrag Veljković, proizvođać mleka iz okoline Kraljeva.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković prethodnih dana je najavila da će premija za mleko biti povećana sa 10 na 15 dinara, a subvencija po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara.

Resorna ministarka navela je i da će država pomoći poljoprivrednicima pri kupovini steonih junica.

Dodala je da će do kraja marta poljoprivrednicima biti isplaćena sva potraživanja na osnovu podsticaja iz 2022. godine.

Odlukom Vlade Srbije koja je počela da se primenjuje u ponedeljak, uvedeni su prelevmani na uvoz mleka 15 dinara po litru, i uvoz tvrdih sireva 30 dinara po kilogramu.

Komentarišući uvođenje taksi na uvoz (prelevmana) na mleko i sedam vrsta sireva, Veljković kaže da moraju da se uvedu prelevmani na sve mlečne proizvode, da se uvedu premije na mleko veće za pet dinara – da iznose 20 dinara, i moraju se subvencionisati matična grla sa 40.000 dinara.

Mlekarima su se u Mrčajevcima pridružili i voćari. Udruženje poljoprivrednika „NADIBAR“ iz Kraljeva, uglavnom sastavljeno od voćara, pruža podršku protestu, a u cilju spasavanja voćarske proizvodnje u Srbiji. Voćari traže povećanje subvencije na 150 evra po hektaru, ostvarivanje prava na plavi dizel, kontrolisani uvoz voća i proizvoda od voća.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati