Društvo i ekonomija

kli [ Izvor: K1info.rs/Foto: Freepik.com ]

26. 02. 2023. 13:40 2

Naručili ste robu iz inostranstva - račun je puno veći! Zašto?

Kupovina preko internet uzela je maha i u Srbiji, a kupci se sve češće odlučuju da raznoliku robu poručuju iz inostranstva zbog mnogo nižih cena nego u domaćim trgovinama.

Dodatnu pogodnost čini to što neki od najvećih stranih sajtova sa kojih Srbi najčešće poručuju nude i kupovinu određenih artikala bez troškova transporta, a spisak te “povlašćene” robe nije mali.

Međutim, desi se da konačni ceh bude mnogo veći nego što je kupac očekivao da će biti u trenutku kada je poručio robu.

Jedan od razloga za to je i - carina.

- Poručio sam dres Mančester junajteda iz oficijalne prodavnice ovog fudbalskog kluba, čija je cena bila 45 evra. Međutim, kada mi je paket stigao, morao sam da doplatim još 980 dinara za carinu ili šta već. Nije mi jasno kako se nekada to plaća, a nekad ne. Prilično sam siguran da kada poručujem sa Ali expressa nemam dodatnih troškova. Kako je to moguće? - zapitao se on.

A odgovore na pitanja od čega zavisi da li ćemo i koliko platiti carinu potražili smo u Upravi carina.

- Na svu robu kupljenu preko interneta, čija je vrednost veća od 50 evra, plaćaju se uvozne dažbine (carina i PDV), a vrednost pošiljke je jedini kriterijum za naplatu istih. Ono što treba imati u vidu je da se i na pošiljke male vrednosti, odnosno manje od 50 evra, naplaćuje PDV u iznosu od 20 odsto u odnosu na vrednost robe. Ali se, u slučaju tih pošiljaka, carina ne naplaćuje - objašnjavaju oni za K1info.rs.

Na pitanje da li sva roba podleže carini ili postoje neki izuzeci, u Upravi carina kažu:

- Vrsta robe apsolutno nema uticaja na naplatu uvoznih dažbina, već je to isključivo njena vrednost. Carinsko i poresko oslobođenje propisano je samo za pošiljke male vrednosti koje domaći i strani državljani besplatno primaju od fizičkog lica iz inostranstva (prijatelja, rođaka), pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode i da njihova vrednost ne prelazi iznos od 70 evra - kažu oni.

Oni napominju da se uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, obračunavaju primenom jedinstvene stope carine u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV.

- Pritom se za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava se za troškove transporta i poštarine. Treba imati u vidu da se cene usluga poštanskih operatora bitno razlikuju, tako da i o tome treba voditi računa pri poručivanju robe preko internet - rekli su u Upravi carina za K1info.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati