Društvo i ekonomija

[ Izvor: K1info.rs/Eutostat ]

25. 02. 2023. 17:20 6

Prosečna starost u Srbiji 44 godine - kasno za bežaniju, a rano za penziju

Prema podacima Eutostata, prosečna starost stanovnika Evropske unije u prošloj godini bila je 44,4 godine, dok je prosek godina svetskog stanovništva iznosio tek nešto preko 30 godina. Ovaj podatak ukazuje na povećanje od 2,5 godine u poređenju na 2012. godinu.

Prosečna starost stanovnika Unije u prethodnih 10 godina porasla je za 2,5 godine. Sada je polovina evropske populacije starija od 44,4 godine, što dodatno podgreva priče o potrebi za unapređenjem zdravstvenih i sektora nege u državama EU.

Posebno zato što se povećava i “koeficijent zavisnosti”, odnosno broj starijih ljudi (65 godina i više) koji više nisu radno aktivni u odnosu na radno aktivno stanovništvo (15 do 65 godina). Ovaj koeficijent je u 2022. iznosio 33% što je bilo za 0,5 procentnih poena više nego u 2021. Podsećanja radi, 2012. godine “koeficijent zavisnosti” je bio 27,1%.

Međutim, nije u svim zemljama EU demografska situacija ista. Stanovnici Srbije su, prema poslednjim podacima iz 2021. godine, u proseku bili stari 43,5 godina.

Prema poslednim podacima prosečna starost u Srbiji iznosi 44,1 godinu. kako je neko napisao u komentaru na društvenim mrežama "kasno da se pobegne odavde, a rano za poenziju".

U regionu, najmlađe stanovništvo u regionu imaju Albanija sa prosečnom starošću od 38 godina i Crna Gora sa 39,4 godina.

Najstariji su građani Grčke i Hrvatske, sa 46,1 odnosno 45,4 godina u proseku. U Bugarskoj je prosečna starost 45,1, a u Severnoj Makedoniji 41,1 godinu.

Kada su u pitanju neke zemlje EU, Kipar ima najmlađu populaciju sa prosekom od 38 godina, a najstariju Portugal (46,8) i Italija (48).

U periodu od 2012. do 2022. godine srednja starost stanovništva porasla je u svim državama članicama EU, osim u Švedskoj, gde je smanjena sa 40,8 na 40,7 godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati