Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 02. 2023. 12:02 13

ZLATNO DOBA NIKAD JAČE Oko 2 miliona Srba u zoni SIROMAŠTVA

U Srbiji se oko dva miliona radnika, penzionera i dece nalazi u zoni siromaštva, a više od 700.000 je izrazito siromašno, pa se većina oseća kao građani drugog reda, ocenila je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

- Uzurpatorska manjina u Srbiji prisvojila je, odnosno otela, najveći deo zajedničkog bogatstva i koristeći svoje političke, kriminalne i sve druge šeme i kombinacije, primenjujući, uz toleranciju ili čak i pomoć države, svoje novokomponovane norme, pre svega nepoštenja i sebičluka, dovela veliku većinu građana ove zemlje u položaj prekarijata - navela je ASNS u saopštenju povodom Svetskog dana socijalne pravde.

Taj sindikat je upozorio da je neodrživo stanje socijalne nejednakosti, da socijalne razlike ne samo da su neprihvatljive već je "enormno socijalno raslojavanje uzrok velikih podela koje se reflektuju na sve aspekte politike, ekonomije, kulture, obrazovanja, a pre svega na svakodnevni život".
Socijalna pravda u Srbiji odavno ne postoji, pa i ne čude ovako zabrinjavajuće podaci. Mlada radna snaga, kao i obrazovano stanovništvo "trbuhom za kruhom" ide u razvijene zemlje, gde mogu da iskoriste svoj pun potencijal.

Ono što je za ljude koji odlaze i najvažnije, odlaze da žive u zemljama gde su od presudne važnosti njihovi kvaliteti i zalaganje, a ne partijska knjižica, veza i vezica.Zemlja koja za 10 godina izgubi gotovo pola miliona stanovnika, i u kojoj je skoro svaki treći građanin u zoni siromaštva obitava u iluziji ekonomskog tigra i zlatnog doba, koje je tu, ali ga većina ne vidi, niti oseća.

Zato i ne čudi što je prva pomisao svakome ko želi normalno da živi, da čim ugrabi priliku, ode iz zemlje u kojoj u poslednjoj deceniji mesta ima samo za one koji misle tuđom glavom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati