Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

19. 02. 2023. 14:44 4

Ispovest pacijentkinje: Ambulanta za bol

U Srbiji godišnje bitku sa kancerom izgubi više od dvadeset hiljada ljudi. Prema „Batutovim“ podacima, u državnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji je 2020. godine radilo 2.700 lekara manje nego pet godine ranije. Od 43 najnovije inovativne terapije koje su odobrene u EU do 2019. godine, Srbija je na pozitivnu listu lekova stavila samo jednu. Ovo je ispovest o tome.

Podaci Svetskog fonda za istraživanje kancera pokazuju da je Srbija na prvom mestu u Evropi i drugom u svetu, iza Mongolije, po smrtnosti od kancera (150,6 bolesnika na 100.000 stanovnika), iako se na globalnoj listi incidence nalazi na 15. mestu (291,6 na 100.000 stanovnika).

Statistika Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ pokazuje da Srbija svake godine ima blizu 38.000 novih slučajeva malignih oboljenja, a da je godišnje kancer uzrok smrti kod više od 20.000 ljudi. Neprofitna organizacija Borgen projekat, koja se bori za iskorenjivanje siromaštva u svetu, kao jedan od osnovnih faktora za ovako visok procenat smrtnosti u Srbiji navodi nedostatak adekvatne zdravstvene zaštite. Govore i o malom broju sveobuhvatnih inicijativa za detekciju, o odloženom dijagnostikovanju, kao i o nedovoljnom ulaganju u sistem zdravstvene zaštite, tako da su neophodna tehnologija i terapija često nedostupne.

Američka organizacija Think Well, koja se bavi razvojem sistema zdravstvene zaštite u zemljama u razvoju, u svom izveštaju iz aprila 2021. ističe da bi jedan od prioriteta u Srbiji trebalo da bude ulaganje u sistem prevencije i ranog otkrivanja kancera, jer ova oboljenja kod 52,5 odsto pacijenata budu otkrivena u kasnoj fazi, što značajno utiče na nisku stopu preživljavanja, mogućnost izbora terapije i kvalitet života.

Dijagnoza

Trebalo nam je više od pet meseci da mama dobije dijagnozu. Laboratorijske analize, zakazivanje kod specijaliste, jedna terapija, simptomi se malo smire, pa posle dve nedelje evo ih opet. Hajde uradite sad ovo, evo vam ovi antibiotici, zašto ste sada došli, aha, uradićemo sada ove analize. Posle alergijske reakcije na poslednju turu antibiotika doktorka shvata da je problem možda nešto drugo. Organizujemo pregled odmah tu jer su nas uveravali da je doktorka odlična. Međutim, simptomi su i dalje tu, nastavljaš da tragaš… Posle dosta peripetija i veza (višenedeljna lista čekanja i u privatnoj ordinaciji) uspeli smo da dođemo do profesora koji je šalje na hitnu biopsiju.

A to znači da više ne možeš da ideš u privatne klinike, sad se traži uput iz lokalnog Doma zdravlja. Zovem rano ujutru i objašnjavam sestri zašto je hitno. Pita me gde je mama bila kod ginekologa, objašnjavam da smo išli privatno, a ona mi uzvraća „ko se još leči privatno“! Ipak mi kaže da dođem posle pauze i upozorava me da ne zna koliko ću morati da čekam. Dok sedim u čekaonici, slušam kako tog 1. aprila već u 11 sati pre podne ženama koje zovu ili dolaze do šaltera da zakažu pregled za taj mesec - tada se još uvek zakazivalo od 1. do 5. u mesecu - sestra govori da su svi termini za april već popunjeni. Кažem joj „da li sada razumete zašto privatno“, a ona mi objašnjava da u kartoteci ima više od 5.500 kartona, a u ovom Domu zdravlja na ginekologiji radi samo jedna doktorka. Nisam sigurna da će veliku razliku činiti nova mera oko zakazivanja.

Prema „Batutovim“ podacima, u državnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji je 2020. godine radilo oko 13.700 lekara specijalista, što je 2.700 manje nego pet godina ranije. Mediji su izveštavali da kada su raspisivani konkursi za zapošljavanje u kovid-bolnicama u Batajnici i Novom Sadu, umesto 750 i 1.100 medicinara koliko su tražili, u Beogradu se prijavilo 47, a u Novom Sadu oko 200. Te iste 2020. u Srbiji je bilo samo 460 specijalista ginekologa, što znači da je oko 6.000 pacijentkinja prosek po svakom specijalisti. Ni na odeljenjima radiologije i onkologije kliničkih centara u zemlji nije ništa bolja situacija jer je 2020. godine radilo ukupno 47 lekara, od čega 34 specijalista. Tokom te godine kroz njihova onkološka odeljenja prošlo je preko 15.500 bolesnika. Istraživanje iz Hrvatske (dr Кelemenić-Dražin i dr Budisavljević) iz septembra 2020. pokazuje da Srbija ima 1,6 onkologa na 100.000 stanovnika, dok se taj broj u EU kreće između 3 i 7 (Hrvatska – 3,1; Nemačka – 3,5; Španija -3,9; Poljska – 5,7; Italija čak 7,1).

Mi smo i tokom petog meseca od pojave simptoma bili kod utvrđivanja dijagnoze. Zbog prethodnih oboljenja morali smo da tražimo saglasnost kardiologa i neurologa za totalnu anesteziju prilikom biopsije. Sređeno brzo (privatno, naravno). Uz pomoć prijatelja zakazujemo biopsiju sledeće nedelje. Na isti onaj dan kada me je pre dosta godina rodila u toj istoj bolnici, ostavljam je uz uveravanja da će sve proći brzo i dobro, da neće ništa osetiti i da će već sledećeg dana ići kući. Zove me nešto kasnije da kaže da u bolničkom toaletu nema toalet papira ni sapuna. U drugoj smo godini svetske pandemije.

Sutradan, samo čekam da čujem da je sve prošlo. Jeste prošlo, ali kaže, potpuno uznemirena, bolovi su bili nepodnošljivi. Zovem bolnicu da pitam šta se desilo i dobijam odgovor da je doručkovala pa nisu mogli da joj daju totalnu anesteziju. Кada pitam zašto je neko ko treba tog dana da bude na programu dobio doručak, kažu da „servirka ne može da brine o tome ko doručkuje, a ko ne“! Nema odgovora na pitanje kakve veze ima servirka, zar o tome ne brinu sestre i lekari.

I zašto biopsija nije mogla da bude pomerena za sledeći dan. Zakon o pravima pacijenata u članu 11 kaže da svaki pacijent ima pravo na obaveštenje, tj. da i bez traženja od nadležnog zdravstvenog radnika blagovremeno dobije kratak opis, cilj i korist od predložene medicinske mere, vreme trajanja i moguće posledice preduzimanja, odnosno nepreduzimanja predložene medicinske mere.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati